Maatalous
Talleks 2011

Vuoden 1989 Talleks 2011-salaojakone on ennakkoluuloton konehankinta – budjettiojitusta neuvostokalustolla

Isäntälinjan ojitus omalla tela-alustaisella salaojakoneella, jolla on ostohetkellä ajettu vain 72 tuntia, ei kuulosta kovin kannattavalta, varsinkin kun ojitettavaa on alle 10 hehtaaria. Se on kuitenkin täysin mahdollista – Kiikassa ja Eurajoella noin sataa hehtaaria viljelevä Timo Pärssinen ojitti vajaan 7 hehtaarin lohkon varta vasten ostelulla Talleks-ketjukoneella. Tuntimäärien puolesta kone oli uusi, mutta vuosimalliltaan vanha, eikä valmistusmaakaan ole salaojituspiireissä kovin tavanomainen.
Kimmo Kotta
Tallinna Ekskavaatoritehas tuotti vuodesta 1956 lähtien aina 1990-luvulle asti kaiketi enemmän salaojakoneita kuin muut eurooppalaiset valmistajat yhteensä. Tehtaan tietojen mukaan kokonaismäärä olisi lähes 50 000 kappaletta, mutta lukemassa saattaa olla hieman ”neuvostolisää”. Alussa kaivulaitteet kytkettiin tela- tai pyörätraktoreiden perään, viimeiset mallit, joihin kuvan Talleks 2011 kuuluu, koottiin komponenteista.

Tallinnaan perustettiin syksyllä 1944 suuri korjaamo, jonka tehtävänä oli kunnostaa Viroon itsenäisyyden aikana hankittuja länsimaisia traktoreita. Deeringit, Fordsonit, John Deeret ja muut neuvostomeininkiin kuulumattomat merkit olivat pääroolissa seuraavan 12 vuoden ajan, jonka jälkeen Tallinna Remonditehas keskittyi tuottamaan salaojakoneita, tiehöyliä ja kuormaimia. Samalla tehtaaseen yhdistettiin muutamia muita yksiköitä ja nimeksi vaihdettiin Tallinna Ekskavaatoritehas, joka lyheni myöhemmin muotoon Talleks.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää