Maatalous
Vertailu

Rehunäytteenoton onnistuminen avain ruokinnansuunnitteluun – Semes- ja Wile-rehukairat vertailussa

Säilörehun näytteenottoon on Suomessa markkinoilla rehukairoja kahdelta eri valmistajalta. Semes rehukairat ovat olleet myynnissä jo lähes 10 vuoden ajan. Vajaa kaksi vuotta sitten FarmComp Oy toi markkinoille oman Wile-rehukairamallinsa.
Tuija Kallio, Pekka Kilpeläinen
Rehukairauksia tehtiin yksittäisistä paaleista tai suuremmista rehueristä kairaten vierekkäisiä paaleja. Jokaisen kairauksen jälkeen näyteputki tyhjennettiin, näyte valokuvattiin ja sen massa ja tilavuus määritettiin. Saman rehuerän saman kairan näytteet yhdistettiin yhdeksi näytteeksi rehuanalyysiä varten.

Hyvälaatuinen säilörehu on tullut yhä tärkeämmäksi maatilan kannattavuuden ja maidontuotannon kannalta, sillä laadukas säilörehu pienentää ostorehukustannuksia ja turvaa maidontuotantoa. Säännölliset rehuanalyysit ovat välttämättömiä rehun laadun seuraamiselle ja ruokinnan suunnittelulle. Rehunäytteenotto on maatalousyrittäjälle työteliäin osa laadun seurantaa. Näytteenottotavalla voi olla suuri vaikutus määritystuloksiin: näytteiden pitää olla mahdollisimman edustavia ja näytteenottotavan vakioitu. Huono näytteenotto voi aiheuttaa myös rehun pilaantumisriskin.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää