Maatalous

Liete siirtyy maan alla – Heikkilän tilalla 6 km maanalaista lieteputkea

Karjalannan käyttö ravinteiksi on kierrätystaloutta parhaimmillaan, mutta silti siihen suhtaudutaan lähes aina kielteisesti. Sikatalouteen erikoistuneella Heikkilän tilalla on kehitetty uusia keinoja tehostaa ravinteiden kierrätystä muuallakin kuin tilan lähellä. Samalla lannan levityksen aiheuttamia haju- ja liikennehaittoja on vähennetty pumppaamalla osa lietteestä maanalaisia putkia pitkin suoraan pellon laitaan.
Tapio Vesterinen
Heikkilän tilalla on käytössään kaksi itsekulkevaa Agrometer-levitintä. Kuvan Agrometer Pioneer 2001 -levittimessä on 24 metrin letkulevitin.

Ruskolla sijaitseva Heikkilän tila on Suomen suurin emakkosikala. Heikkilässä erikoistuttiin sikojen kasvatukseen 60-vuotta sitten, mikä ei ole estänyt Ruskoa kasvamasta halutuksi omakotivaltaiseksi asuinpaikaksi. Ensimmäinen sikala oli talouskeskuksessa sijaitsevassa navettarakennuksessa, noin kilometrin päässä Ruskon keskustasta. Uusi sikala on rakennettu keskelle metsää kauemmas astutuksesta.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää