Maatalous
Multavuus

Näillä keinoilla pellosta tulee hiilinielu - peltojen multavuutta kannattaa vaalia

Oltiinpa ilmastosta ja ympäristöstä mitä mieltä hyvänsä, yksi on varmaa: peltojen multavuutta kannattaa vaalia. Pelto paremmaksi -sarjamme alkaakin multavuuden teemasta.
Jussi Knaapi
Juuriston kasvuedellytysten ylläpito on oleellinen osa kestävää ja ympäristöystävällistä viljelyä.

Suomi on Euroopan mittakaavassa sikäli hyvässä asemassa, että peltojemme luontainen multavuus on korkealla tasolla. Tästä on onnistuttu valitettavasti luomaan jopa kansallinen ongelma, joka on onneksi käännettävissä maataloutemme vahvuudeksi. Eli parantamalla peltojen hoidon tekniikkaa, voimme kääntää myös ongelmapellot hiilen päästölähteistä hiilen sitojiksi. Tähän ei tarvita mitään hokkuspokkus-temppuja, ainoastaan jo tiedossa olevien toimien tehostamista. Onni on, että multavuuden nosto sitoo aina hiilidioksidia ilmasta, parantaa maan vesivarantoa ja parantaa viljelyvarmuutta monin tavoin. Ja kaupan päälle peltojen vesistökuormitus alenee merkittävästi.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää