Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

REKKA-hanke

Kuluvana talvena tutkittiin säilörehuauman siirtoa 45 km päästä tilalle rekkakuljetuksina ja auman uudelleen tiivistämistä tyhjään rehusiiloon. Korjuuaikana etäsiirtoon ei ollut aikaa. Korjuu oli edullisinta tehdä aumaan pellon keskelle (kts. alla oleva kuva).
Kuluvana talvena tutkittiin säilörehuauman siirtoa 45 km päästä tilalle rekkakuljetuksina ja auman uudelleen tiivistämistä tyhjään rehusiiloon. Korjuuaikana etäsiirtoon ei ollut aikaa. Korjuu oli edullisinta tehdä aumaan pellon keskelle (kts. alla oleva kuva). Kuva: Pasi Eskelinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Rekka-hankkeen loppuvaiheessa kartoitetaan kustannustaso tälle menetelmälle ja verrataan sitä mm. pyöröpaalaukseen. Myös rehun laatua uudelleen tiivistettäessä seurataan.
Rekka-hankkeen loppuvaiheessa kartoitetaan kustannustaso tälle menetelmälle ja verrataan sitä mm. pyöröpaalaukseen. Myös rehun laatua uudelleen tiivistettäessä seurataan. Kuva: Pasi Eskelinen

Savonia AMK:n REKKA-hanke on tutkinut rehunkorjuulogistiikka laajentavilla karjatiloilla. Lisääntyvä karjamäärä vaatii ympärilleen entistä tehokkaampaa rehunkorjuuketjua. Rehunkorjuun ratkaisut vaikuttavat suoraan siihen, paljonko viljelijälle jää tuottoa maitolitrasta tai lihakilosta. Nykyiset rehunkorjuumenetelmät eivät ole kannattamattomia, mutta valitsemalla oikeat ratkaisut kuljetuksiin, voi säästö rehukiloa kohden olla merkittävä.

Rekka-hanke ei nimensä mukaisesti tutki rekkakuljetuksia vaan rehulogistiikkaa kokonaisuutena. Hankkeen tuottamilla laskureilla voi vertailla eri lähtökohtia ja mahdollisia vaihtoehtoja tai kehityskohteita. Savonia AMK tutki yhteistyössä Työtehoseuran kanssa maatilojen työmäärän kasvua, kun tila laajenee yhden lypsyrobotin tilasta kahden robotin tilaksi. Samalla mitattiin työajan käyttöä eri korjuumenetelmillä. Varsinkin pitkien siirtomatkojen vertailu toi esille sen, että hyvin suunniteltuna rehunkorjuu ei epäonnistu kuljetusmatkan vuoksi millään korjuumenetelmällä. Ennemmin korjuu epäonnistuu siksi, että pitäydytään vanhoissa menetelmissä ja jatketaan päivän pituutta.

Tuloksia täytyy aina lähestyä tilakohtaisesti. Myös maailma ympärillämme muuttuu. Kahden viime vuoden aikana rehunkorjuumenetelmissä on tapahtunut koko ajan merkittävää kehitystä, ja jokainen konevalmistaja pyrkii kehittämään omia ratkaisujaan. Urakointi säilörehunkorjuussa tulee lisääntymään, mutta karjatilat itse määrittävät urakoinnin suunnan. Kysyntä kannattaa suunnata omasta lähtökohdastaan kannattavimpaan menetelmään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

rekka.savonia.fi