Maatalous
Kokeilu Junkkari M400 Plus

Junkkari M400 Plus -kylvölannoitin sopii vaihtelevien maalajien ja kaukana sijaitsevien lohkojen kylvöön

Junkkari valmistaa kolmea eri kylvölannoitinsarjaa, joiden merkittävimmät erot ovat vantaissa. Koneviesti kokeili mallisarjan keskimmäistä, kevytmuokatulle ja kevyiden maiden suorakylvöön tarkoitettua vaihtoehtoa keväällä 2019. Kokeilukonetta käytettiin traktorin ISOBUS-ohjaimella.
Uolevi Oristo
Junkkari M400 Plus -kylvölannoittimella vajaat sata hehtaaria kevätvehnää ja -rapsia.

Saimme Junkkari M400 Plus -mallin kokeiluun jo huhtikuun 2019 lopussa. Aikainen toimitus oli tarpeen, sillä kylvöt alkoivat Turun seudulla noin viikkoa ennen vappua.

Kylvimme Junkkarilla vajaat sata hehtaaria kevätvehnää ja -rapsia. Kylvöalusta oli joko jätetty talven yli sängelle tai muokattu edellisenä syksynä lautasmuokkaimelle. Sänki "avattiin" ensin lautasmuokkaimella, minkä jälkeen se äestettiin suurella piikkivälillä varustetulla S-piikkiäkeellä.

Kylvimme myös muokkaamattomana rypsin sänkeen.

Varusteet tarpeen mukaan

Junkkarin kylvökoneisiin on saatavilla sähköä ja elektroniikkaa käyttäviä lisävarusteita. Ne helpottavat koneen käyttöä ja lisäävät säätömahdollisuuksia, mutta eivät ole koneen toiminnan käytön kannalta välttämättömiä: työ onnistuu, vaikka esim. traktorista ei saataisi kylvökoneeseen sähköä.

Junkkarin mekaanisten koneiden mallisto kattaa työleveydet 3,4 ja 7 m. Suurin malli oli Koneviestin kokeilussa syksyllä (lue lisää numerosta KV17/2017 tai Koneviestin nettisivuilta).

Junkkari S, D, ja M -koneiden työleveys on 3 tai 4 metriä, säiliön koko vaihtelee malleittain. Lisäksi on tarjolla vain pelkkä viljasäiliö vientimarkkinoille ja kotimaan luomuviljelijöille.

Kynnetyn tai kultivoidun pellon kylvöön tarkoitetussa S-mallissa on Junkkarin perinteiset kiilajyrävantaat. Hammastetulla kiilajyrävantaalla varustettu M-malli sopii kevytmuokatuille lohkoille ja suorakylvöön kevyillä mailla, sillä sen vannaspaino on säädettävissä 10–120 kiloon. Varsinaiseen suorakylvöön tarkoitetun D-malliston vannaspainot ovat 60–220 kiloa.

Siemen ja lannoite samaan vakoon

Testikone kylvi lannoitteen ja siemenen samaan vakoon – lisävarusteena on saatavana erilliset kiekkovantaat lannoitteelle. S- ja M-malleihin saa lisävarusteena erilliset lannoitevantaat.

Junkkarin yksikiekkoisen vantaan sivulla on erilliset ohjainputket sekä siemenelle että lannoitteelle, jotta siemenet ja lannoiterakeet sijoitetaan kylvövaon pohjalle eikä löysään multaan.

Testikone oli varustettu lisävarusteena toimitettavalla piensiementen kylvölaitteella. Sitä voidaan käyttää myös starttitypen annosteluun.

Siementen ja lannoitteen kylvö saman vantaan kautta onnistui keväällä 2019 hyvin. Polttovioituksia ei havaittu, koska yksittäisen vantaan kautta kylvettävä lannoitemäärä on 12,5 sentin rivivälin ansiosta pieni. Kevätkylvön yhteydessä annettiin vain 70–80 kg typpeä, koska loput ravinteista levitetään kasvustoon tarpeen mukaan sekä rakeina että liuoksena.

Vatupassia tarvitaan

Testikoneen pyöränvälijyrä kytkettiin traktorin kolmipistenostolaitteisiin. Rumpujen ylitys on helpompaa, koska konetta voidaan helposti nostaa ja laskea.

Kylvökoneen vetopuomi on kiinnitetty pyörävälijyrän päälle, lähelle traktorin työntövarren kiinnityspistettä.

Vetopuomin kulmaa voidaan säätää tarpeen mukaan kiertämällä sen järeää säätöruuvia. Sen kiertäminen vaati kuitenkin paljon voimaa – onneksi säätötarvetta ei juuri ole, koska välijyrä pitää isojen renkaidensa ansiosta koneen korkeuden samana.

Koneen asento kannattaa säätää huolellisesti ennen kylvön alkua, koska se onnistuu parhaiten vesivaa'an avulla. Junkkarin suojapellit on muotoiltu siten, että niistä ei löydy selvää linjaa, jota voisi verrata maan pintaan. Ainoa suurin piirtein vaakasuora linja on koneen takasillalla oleva kaide.

Junkkarin pyörät ovat melko takana, minkä vuosi kone painottaa pyörävälijyrää melko paljon. Välijyrää ei kannata nostaa päisteessä ylös, koska traktori kääntyy silloin huomattavasti paremmin – ohjausjarruja tarvitaan, jos koneella yrittää tehdä jyrkän käännöksen välijyrä ylhäällä.

Vantaat painotetaan kierrejousin. Ne on kiinnitetty samaan säätöakseliin, jonka kulmaa – siten myös vannaspainoa – säädetään hydraulisylinterillä.

Painotuksen määrä näkyy lukuarvona säiliön etureunaan kiinnitetyssä putkessa. Putki näkyy kohtuullisen hyvin ohjaamoon, jos pelto ei pölyä paljon.

Isot renkaat pyörivät kevyemmin

Neljä metriä leveässä koneessa on vakiovarusteena 20” vanteilla olevat renkaat. Suurihalkaisijainen rengas pyörii kevyemmin eikä painuessaan ala niin helposti kerätä maata renkaan eteen kuin pienempiläpimittainen pyörä.

Junkkarin pyörät on kiinnitetty pareittain runkoon siten, että ne voivat mukautua keskeltä korkealla olevan tien pinnan mukaan.

Junkkari painaa säiliöt täynnä noin 9 tonnia, minkä vuoksi koneeseen on saatavissa jarrut.

Maapyörä käyttää syöttölaitteita

Junkkarin vasemmalla puolella on teräksinen ja hammastettu maapyörä, joka voidaan työntää kuljetuksen ajaksi tiiviisti koneen kylkeen.

Maapyörältä tuleva voima jaetaan koneen oikealla puolella olevien ketjuvälitysten kautta jokaisen syöttöakselin päässä oleville vaihdelaatikoille, joiden syöttömääriä voidaan säätää portaattomasti.

Lannoitteen syöttölaitteissa on perinteiset kierretelat, joiden pyörimisnopeutta säädetään variaattorilla.

Vilja- ja piensiemensäiliöissä on kaksiosainen nastatela, jonka toisella reunalla olevaa kapeampaa nastatelaa käytetään piensiementen kylvöön.

Piensiementen kylvölaitteelle voidaan tehdä erikseen kiertokoe, mutta käytössämme olleessa ohjekirjaversiossa ei ollut mainittu aarin kylvöön tarvittavaa veivin kierrosten määrä. Laskutoimitus osoitti välityksen olevan sama kuin siemensäiliössä. Välitys saisi kuitenkin olla huomattavasti pienempi, sillä nyt teloja joudutaan rypsin kylvössä pyörittämään niin hitaasti, että syöttö ei tapahdu tasaisesti vaan sykäyksittäin.

Puutteelliset ohjeet kiertokokeen tekoon

Testissä ollut Junkkari oli varustettu sähköisellä lannoitteen ja siementen syöttömäärän säädöllä, mikä hankaloittaa kiertokokeen tekoa varsinkin ensimmäisellä kerralla. Kiertokoe aloitetaan menemällä kiertokoevalikkoon. Lannoiteen ja siemenen syöttömoottorit ajetaan säätöalueen puoliväliin painamalla 50 %:n painiketta.

Varsinainen kiertokoe tehdään perinteiseen tapaan kiertämällä yhtä aaria vastaava määrä syöttölaitteen kierroksia ja punnitsemalla saatu kylvömäärä.

Saatu kilomäärä syötetään ohjaimelle. Kone laskee itse korjaukset. Siemen ja lannoite tehdään samalla tavalla. Seuraavaksi kuljettaja syöttää haluamansa syöttömäärät näytössä oleviin kenttiin. Niitä voidaan muuttaa ajon aikana +/- näppäimillä.

Jatkossa kylvömäärän säätö onnistuu melko helposti vertaamalla saatua kilomäärää tavoitekiloihin ja muuttamalla korjauskerrointa.

Tehokas etulaita

M-sarjan koneisiin on saatavissa joko yksi- tai kaksirivinen etulata sekä S-piikkimuokkain, kiekkomuokkain on myös lisävarustelistalla.

Testikone oli varustettu yksirivisellä piikkiladalla, jonka syvyyttä voi säätää ajon aikana muuttamalla piikkien kulmaa hydraulisylinterillä.

Lata tasoittaa maata hyvin, koska piikkiakseli on asennettu riittävän alas. Latapiikin kärkilappu on vain 50 mm leveä, mikä vähentää olkien kasaantumista ladan eteen.

Yksirivinen piikkilata on varma valinta kevytmuokatuille savimaille, joissa traktorin pyöränjälkiä ei yleensä tarvitse tasoitella. Multamailla S-piikit voivat olla tarpeen pyörän jälkien kuohkeuttamisessa.

Käyttö traktorin ohjaimella

Junkkaria vedettiin John Deere 6R155 -traktorilla (ks. Koneviesti 9/2019), joka sopii kooltaan hyvin kylvökoneen veturiksi. 6R155-traktorin nimellisteho on 173 hv. Lisäteho saavutetaan vasta yli 15 km/h nopeudessa, joten se ei yleensä ole kylvötöissä käytettävissä.

Testikoneemme sijoittui valmistajan antaman 75–140 kW:n tehosuositusalueen yläkolmannekseen. Teho ja samoin traktorin paino riittivät meidän oloissamme hyvin.

Junkkarin uuden kylvökoneen voi tilata myös väyläohjatulla sähköjärjestelmällä, joka on ISOBUS-yhteensopiva.

Junkkarin ja John Deeren yhteispeli sujui ongelmitta. John Deeren kyynärnojassa oleva iso näyttö päivittyi ensin traktorin omalla näytöllä, minkä jälkeen kuljettajan piti hakea Junkkarin tiedot ISOBUS-näppäimen alta, jonka jälkeen kuljettajan piti hakea Junkkarin tiedot.

Päivän ensimmäinen käynnistys kesti kaikkine varoituksineen (JD:ssä oli myös automaattiohjaus) parisen minuuttia, varsinaisen työn aikana näytön sai "tulille" noin minuutissa.

Odottavan aika on pitkä, minkä vuoksi traktoria ei kannata sammuttaa lyhyen tauon ajaksi, mikä sotii nykyistä ympäristötietoisuutta vastaan.

Isot säiliöt

Nelimetrisen Plus-mallin säiliön kokonaistilavuus on peräti 5 700 litraa. Se voidaan jakaa lannoitteen ja siementen kesken siten, että säiliön pienin mahdollinen koko on hieman yli 2 000 l ja suurin 3 500 litran luokkaa.

Säiliössä on yhtenäinen peite, joka voidaan avata kummastakin päästä. Jousi tehostaa Plus-mallien säiliön peitteen rullautumista.

Piensiementen kylvölaitteessa on myös oma pressukansi. Piensiementen kylvölaite on asennettu niin ylös, että se hankaloittaa siemensäiliön tyhjentämistä.

Lannoitesäiliön pohjalla on helposti irrotettavat verkot. Säiliöt ovat kuitenkin niin syvät, ettei säiliön pohjalle ylety käsin.

Lannoite- ja siemensäilössä on vakiona kaksi pintavahtia. Siemensäiliön vahdit ovat niin syvällä, että säiliö tulee melko tyhjäksi. Lannoitepuolella hälytys tulee vähän aiemmin.

Sopii myös jäykemmille maille

Mekaaninen kylvökone on helppokäyttöinen laite, joka ei välttämättä vaadi kovin nykyaikaista vetokonetta. Mikäli tilalla on ISOBUS-yhteensopiva traktori, niin silloin Junkkaria voi käyttää suoraan traktorin näytöltä ja säästää samalla erillisen ohjaimen hinnan. Junkkari toimii, vaikka traktorista ei jostain syystä saataisi sähköä.

Junkkaria on helppo käyttää isokokoisen ISOBUS-näytön kautta. Ajouria, merkitsimiä ja puolinostoa käytetään etusivulta, toiminnan valinta on helppoa. Lannoitteen ja siementen syöttöä voidaan kasvattaa ennalta asetetulla kilomäärällä, mutta niiden käyttöpainikkeet ovat valitettavasti vasta seuraavalla välilehdellä.

Valmistajan kannattaa panostaa ohjekirjan tekoon, sillä esimerkiksi kiertokokeen teko on ensimmäisellä kerralla hankalaa.

Junkkari voidaan varustaa etukiekoilla tai -ladalla. Melko kapeilla kärjillä varustettu jousipiikkilata sopii hyvin kevytmuokatuille savipelloille.

Junkkaria on pidetty yleensä kevyiden maiden kylvökoneena. Kokeilun perusteella voi kuitenkin todeta, että kiilajyrävantaalla voi kylvää myös kevytmuokattuun savipeltoon riittävän syvälle, mutta vannas ei silti pehmeässä kohdassa sukella maan ääriin. Vannaspaino ei kuitenkaan ole niin suuri, että Junkkarilla voisi kylvää suoraan savimaan sänkeen.

Nelimetrinen Junkkari 400M sopii hyvin nykyisiin viljelykäytäntöihin, joissa tilalla käytetään jokaisen lohkon senhetkisiin olosuhteisiin parhaiten sopivaa muokkausmenetelmää.

Testiryhmä: Osmo Oristo, Uolevi Oristo

KIITÄMME & MOITIMME
  • Isot säiliöt (Plus-malli)
  • Vannas sopii vaihteleville maalajeille
  • Kapea kuljetusleveys työleveyteen nähden
  • Tasausladan toiminta
  • Isot pyörät
  • Käyttöohjekirja
  • Jälkiäkeen säätömahdollisuudet, nostovara ja piikin kaarevuus
  • Starttilaatikon paikka ja välitys
  • Syvien säiliöiden puhdistus
Lue lisää