Maatalous
Överum VF CX

Överum VF CX -kyntöauran jälki on kevyttä ja tiivistä

Martin Innerdal Dalen
Överumin viilujen limitys on hyvä ja kynnös on siisti myös 18 tuuman työleveydellä.

Överumilla on paljon yhteistä sisarmerkki Agroluxin auran kanssa. Testiauran ojasväli oli 90 cm ja se oli varustettu 18 tuuman vantailla. Terä leikkaa viilun läpeensä, mutta myös tässä tapauksessa veitset ovat niin lyhyet, että viilujen saumat eivät ole siistit.

Kuorimet toimivat erityisen hyvin sängellä

Kuorimet ovat säädettävissä ja niiden kaarevan muodon ansiosta ne toimivat erityisen hyvin sänkipellolla. Nurmella myös esiaurat toimivat hyvin, mutta hyvä tulos vaatii toisaalta myös korkeampaa ajonopeutta. Esiaurat voisivat olla myös aggressiivisemmat, mutta ne ovat myös säädettävissä.

Viilut hyvin päällekkäin

Viilut ovat tasaisia ja pehmeitä. Viilut kääntyvät 5–6 cm päällekkäin. Tämän ansiosta kynnös on tarkka ja siisti, minkä vuoksi valoa ei pääse viilujen väliin. Kuten Agroluxissakin, työjälki paranee ajonopeutta nostamalla.

Toisiksi kevyin vetää ja siirtää

Kuten Kverneland ja Agrolux, myös Överum on kevyt vetää. Runko ja ojakset ovat kapeita ja 90 cm ojasvälillä punnitsimme taka-akselipainoksi 7 390 kg. Överumissa on myös lyhyt välimatka vetokartusta ensimmäiseen ojaspariin, ja aura on siksi kevyt käsitellä niin päisteissä kuin siirtoajossakin.

650 mm renkailla onnistuu

Viimeisen vaon pohja jää hieman epäsiistiksi ja sinne jää jonkin verran irtomaata. Mittasimme vaon leveydeksi 60 cm, joten kyntäminen onnistuu hyvin myös 650 mm leveällä renkaalla. Överumilla kyntämisen jälkeen suosittelemme, että tasausäkeen ensimmäinen akseli säädetään melko ottavaksi.

Lisävarusteet

Överumissa on keskitetty paineakku laukaisulaitteelle, mutta laukaisun painemittari hukkuu tavaranpaljouteen. Mittari on sijoitettu kauas auran rungon päälle, ja on miltei mahdoton nähdä traktorin ohjaamosta.

Samanlaiset esiaurat kuin Agroluxissa

Överumissa on hieman erilaiset esiaurojen kiinnikkeet kuin Kvernelandissa ja ne kiinnitetään kiinteisiin ruuvinreikiin auran rungossa. Kiinnikkeitä voidaan säätää hieman auran rungossa pitkittäissuunnassa. Esiaurojen korkeudensäätö onnistuu portaattomasti, mutta käytännössä säätö on helpointa kahden ihmisen voimin, kun toinen pitää ja toinen ruuvaa.

Kiekkoleikkuri kiinteissä rei’issä

Överumissa kiekkoleikkureiden työsyvyyttä voidaan säätää kiinteillä rei’illä. Sivusuunnassa säätö on portaaton ja tapahtuu löysäämällä kiinnike ja siirtämällä pulttia pitkänomaisessa reiässä. Tämä tapa on hieman nopeampi ja helpompi kuin esimerkiksi Kvernelandissa. Överumissa on lisäksi laukaisulaitteet myös kiekkoleikkureissa, jotka perustuvat kierrejousiin.

Rakenne

Ei ole sinänsä yllätys, että Överum ja Agrolux ovat hyvin samankaltaisia, mutta Överumissa ensimmäisen viilun leveyden säätö on toteutettu samalla tavoin kuin Kvernelandissa. Ensimmäinen viilun leveys säädetään siirtämällä koko auran runkoa sivusuunnassa vetopäähän nähden, toisin kuin neljässä muussa aurassa, joissa rungon ja ojasten kulmaa muutetaan suhteessa vetopäähän.

Pidämme tätä koko rungon sivuttaissiirtoa parempana ratkaisuna, sillä tällöin käyttäjälle on lähes itsestään selvää, kuinka säätö vaikuttaa ensimmäisen viilun leveyteen.

Överum ja Kverneland jakavat myös samantyyppisen ojasten rakenteen, joissa ojaspari on valmistettu yhtenäisestä kappaleesta. Myös Överumissa molemmat ojakset on vaihdettava toisen vaurioituessa.

Suomessa Överumia edustaa Lantmännen Agro.

CNH = ÖVERUM JA AGROLUX

Sekä Överum että Agrolux tulevat samasta perheestä, nimittäin niiden omistaja on Kongskilde, jonka omistaa CNH Industrial, joka taas on New Holland Agriculturen tytäryhtiö. Siksi nämä aurat ovat hyvin samankaltaisia laukaisulaitteita lukuun ottamatta, jotka ovat erilaiset. Agroluxissa on yksi paineakku per ojas, kun taas Överumissa on vain yksi keskitetty paineakku.