Maatalous
Pöttinger Servo 35S Nova Plus

Pöttinger Servo 35S Nova Plus -kyntöaurassa on vertailun parhaat veitset

Martin Innerdal Dalen
Avaran rakenteen ja toimivien veitsien ansiosta kyntö sujuu myös nurmella.

Pöttinger on helppo säätää ja siinä on hienoja yksityiskohtia, mutta kyntötulos olisi voinut olla hieman parempi. Pöttingerin ojasväli on 95 cm ja se oli varustettu 16 tuuman vantailla. Testikynnössä käytettiin 16 tuuman viilunleveyttä.

Näillä eväin saavutetaan täydellinen läpileikkaus vielä 20 cm työsyvyydellä sekä pohjasta että sivulta. Pöttinger oli testin ainut aura, jossa veitset olivat riittävän pitkät siistien viilujen reunojen aikaansaamiseksi. Näin ensimmäisen viilun leveyden säätö on helppoa. Hyvä!

Multaa hyvin

Pöttinger multaa kasvijätteen hyvin sekä sängellä että nurmella niin kuorimilla kuin esiauroillakin. Sekä sängen että nurmen kynnössä viilut asettuvat tarkasti, mutta nurmella viilujen väleihin jää jonkin verran rakoja, joista valo pääsee paistamaan viilujen väliin. Ongelmasta päässee kuitenkin eroon yksinkertaisesti säätämällä esiauroja aggressiivisimmiksi. Hyvää on kuitenkin pintakerroksen leikkaus. Esiaurat leikkaavat pinnan reilusti, tässäkään ei ole havaittavissa höyläefektiä.

Raskas nostolaitteissa

Pöttinger on omapainoltaan raskas, ja 95 sentin ojasväli antaa vielä pitkän voimavarren. Tämä johtaa siihen, että aura tuntuu raskaalta niin päisteissä kuin tieajossakin. Maassa Pöttinger on keskiraskas vetää vastaavan levyisillä siivillä varustetusta kolmikosta. Mittasimme viimeisen vaon leveydeksi 55 cm, joten 600 mm leveämpiä renkaita ei ole suositeltavaa käyttää.

Selkeät viilut

Pöttingerin viilut menevät päällekkäin vain pari kolme senttiä. Tästä syystä vakojen pohjat eivät ole täysin puhtaita. Tasausäestyksessä suosittelemme kevyitä säätöjä viilujen tasoituksessa.

Rakenne

Pöttinger oli vertailussa se aura, jonka työn laatu näytti kaikkein parhaimmalta niin teräksen muotoilussa, hitsauksen kuin maalauksen osaltakin. Suunnittelu on perinteistä ja kaikki komponentit on tehty pinta-asennuksilla, mutta rungon kulma muuttuu kuitenkin samanaikaisesti, kun ensimmäisen viilun leveyttä säädetään.

Rakenne on riittävän avoin, jotta se läpäisee hyvin niin kasvijätettä, olkea kuin turvettakin. Ojakset ovat erillisiä, joten yksittäisen ojaksen vaihto on tarvittaessa helppoa, toisin kuin esimerkiksi Kvernelandissa. Pöttinger on raskas, mikä tuntuu selkeästi päisteessä tai siirtoajossa. Silti se on yllättävän kevyt vetää maassa, mutta on syytä muistaa, että työleveytenä käytettiin 16:sta tuumaa.

On-land mahdollista

Pöttinger voidaan säätää myös niin sanotuksi on-land-auraksi, siten että traktori kulkee koko ajan muokkaamattomalla maalla. Säätö tapahtuu melko helposti muuttamalla pultin paikkaa, jonka myötä rungon geometria muuttuu kohti kynnettyä maata. Tämän jälkeen aura on säädettävä tietenkin uudestaan.

Kääntyminen ja tukipyörä

Pöttingerissä kääntösuunnan vaihtaminen ei ole mahdollista, mutta käännön rajoitinruuvien säätäminen on mahdollista ilman työkaluja. Pöttingerillä on myös yksi ässä hihassaan: auran voi kuljetuksessa kääntää sivuttain ja käyttää tukipyörää kuljetuspyöränä. Tämä on suuri etu tieajossa ja tekeekin siirroista selvästi turvallisempia.

Lisävarusteet

Pöttingerissä on hydrauliset laukaisulaitteet, ja kuten Agroluxissa, on Pöttingerissä yksi paineakku per ojaspari. Laukaisupainetta säädetään kiinteästi asennetulla letkulla, painemittari on sijoitettu vetolaitteessa ylimmäs ja se on lisäksi suojattu mahdollisilta iskuilta. Ylimääräisenä suojauksena on lisäksi ojasten murtopultit, joka olivat myös useimmissa muissa testiauroissa.

Paras esiaurojen säädöissä

Pöttingerissä oli yksinkertaisin esiaurojen säätötapa: löysätään lukitustappi ja säädetään pultin kanssa aurojen varsia kiinteissä rei’issä – helppo yhden miehen työ. Esiauroja voidaan säätää myös ajosuunnassa, kiinteissä rei’issä nekin.

Lovetut leikkurin kiekot

Pöttinger oli testin ainut aura, joissa kiekkoleikkurit oli varustettu lovetuilla kiekoilla. Loveuksien etu on, että kiekko pyörii varmemmin, vaikka pellon pinnalla olisi runsaamminkin kasvijätettä. Suurimpaan osaan muistakin auroista saa lovetut kiekot lisävarusteena. Hankintaa kannattaa harkita, mikäli olkea on paljon.

Pöttingeriä edustaa Suomessa NHK-Keskus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit