Maatalous
Kuhn Vari-master 123

Kuhn Vari-master 123 -kyntöaura on selkeä, käytännöllinen ja hienosti suunniteltu

Martin Innerdal Dalen
Kuhn on siron näköinen ja siististi tehty aura, jossa suuri osa komponenteista on piilotettu rungon sisään.

Testi-Kuhnissa on 90 cm ojasväli ja 16 tuuman vantaat, jotka leikkaavat maan hyvin koko 16 tuuman leveydeltä pohjaa myöten. Testikynnöt suoritettiin 16 tuuman työleveyttä käyttäen. Kuhnin veitsileikkurit ovat erityisen lyhyet, mikä aiheuttaa epäsiistin leikkuun erityisesti nurmen kynnössä. Aura irrotti kyntäessä jonkin verran turvepaakkuja, jotka jäivät kynnöksen pintaan. Syyksi tähän arvelimme lyhyiden veitsien ja leveiden ojasten yhdistelmää.

Vain esiaurat

Kuhnin valikoimiin kuuluu myös kuorimia, mutta saimme testiaurat vain esiauroilla varustettuna, joten käytimme niitä sekä nurmen että sängen kynnössä. Esiaurojen työjälki on hieman aggressiivista, mutta niitä voi kuitenkin säätää. Nurmella esiaurat tekevät hyvää jälkeä, paitsi että ne viiltävät viilun reunasta, mutteivät leikkaa sitä kokonaan irti.

Tästä johtuen esiauran tekemä ”siivu” vain kääntyy vaon pohjalle ja varsinaiset viilut jäävät hieman koholle. Testiryhmän mielestä pintakerros tulisi mieluummin leikata kokonaan irti, jotta se päätyisi kunnolla vaon pohjalle ja kynnöksestä tulisi tiivis.

Pystyt viilut, mutta tarkka kynnös

Huolimatta siitä, että viilut jäävät hieman pystyyn, on kynnös hyvää. Siivet kääntävät viilun hyvin ja kynnös on tarkka ja tiivis. Siiven kärjen muoto on terävä, mistä johtuen viilut murenevat hieman paremmin, kuten Kvernelandissakin. Karkeamman pinnan ansiosta maa kuivuu paremmin.

Keskiraskas sekä kyntäessä että tiellä

Vaikka Kuhn oli varustettu 16 tuuman vantailla, oli se silti merkittävästi painavampi kuin Kverneland, Agrolux tai Överum. Näistä kaksi jälkimmäiseksi mainittua oli varustettu 18 tuuman vantailla. Pitkästä ojasvälistä johtuen aura on pitkä, ja vaikka se ei ole massaltaan painavin, tuntuu se silti nostolaitteessa raskaalta niin päisteissä kuin siirtoajossakin.

Hyvää jälkeä

Kuhn tekee hyvän työjäljen niin sängen kuin nurmenkin kynnössä. Kynnös on tiivis ja viilut kääntyvät tiukasti toisiaan vasten. Vaon pohjat ovat siistit ja puhtaat. Mittasimme vaon leveydeksi 55 cm, minkä vuoksi Kuhnilla ei kannata kyntää juuri 600 mm leveämmillä renkailla. Tasausäestäessä äkeen säädöt kannattaa olla maltilliset, sillä kynnös on valmiiksi melko tasaista.

Varusteet

Kuhnissa on hydrauliset laukaisulaitteet. Paineakkuja on yksi per puoli. Laukaisulaitteen paine säädetään traktorin venttiilillä. Painemittari on asennettu työntövarren kiinnityspisteen lähelle. Mittaria on hieman vaikea lukea – korkeampi asennuspiste tai kallistaminen yläviistoon helpottaisi luettavuutta oleellisesti.

Helpposäätöiset esiaurat

Agroluxin tavoin Kuhnin esiauran varsi on kiinteässä pidikkeessä, mutta sen asentoa voidaan säätää muutamia senttejä ajosuunnassa. Korkeudensäätö on samanlainen kuin Kvernelandissa, jossa säätö tapahtuu siirtämällä pultteja lovissa. Lisäksi esiaurojen kulmaa voidaan säätää.

Kiekkoleikkureiden säätö helppoa

Kuhnissa kiekkoleikkureiden korkeudensäätö tapahtuu helposti löysäämällä kiinnikkeen pulttia ja laskemalla tai nostamalla leikkurin vartta. Varren pinta on hammastettu, joten se pysyy luotettavasti paikallaan, kun kiinnikkeen pultti kiristetään. Sivusuuntainen säätö tapahtuu löysäämällä lukitusmutteria, jonka jälkeen asentoa runkoon nähden säädetään pidentämällä tai lyhentämällä säätöpulttia. Erittäin yksinkertaista ja helppoa!

Rakenne

Kuhn eroaa vertailun muista auroista pelkistetymmän ja massiivisemman ulkoasunsa vuoksi. Lähes kaikki liitokset, letkutukset ja laakeroinnit on tehty rungon sisäpuolelle. Sekä runko että ojakset on valmistettu massiivista valukappaleista. Rakenteesta johtuen aura on selkeän näköinen niin traktorin ohjaamosta kuin maassa seisovan säätöavustajankin näkövinkkelistä.

Lisäksi rakenne parantaa läpäisevyyttä, kun esimerkiksi oljelle ja heinälle ei ole tarttumispintaa. Miinuksena jämerässä rakenteessa on raskaampi paino ja se, että rungon sisälle sijoitettuihin komponentteihin on selvästi vaikeampi päästä käsiksi, mikäli niitä tarvitsee joskus korjata tai vaihtaa. Kuhn on 4+1-aura, eli tarvittaessa siihen voidaan pultata ylimääräinen teräpari, jonka myötä aurasta saadaan viisiteräinen.

Hydraulis-mekaaninen ensim- mäisen viilun leveyden säätö

Auran etuosassa on kaksi hydraulisylinteriä sekä vanttiruuvi. Vanttiruuvilla säädetään vetopisteen sijainti siten, että aura sopii traktorin raideleveyteen. Yhtä sylinteriä käytetään ensimmäisen viilun leveyden säätöön, mutta samanaikaisesti sylinterin varren kierreosalla säädetään aura kulkemaan suoraan.

Toisella sylinterillä säädetään viilun työleveyttä. Työleveyden osoitin on kiinnitetty säätösylinteriin, missä se on alttiina iskuille. Osoitin oli vain toisella puolella auraa, mutta saattaa olla, että toisen puolen osoitin oli pudonnut edellisissä seikkailuissa ennen testiin tuloa.

Työkalut muovisylinterissä

Myös Kuhnissa on runkoon asennettavat nostokorvakkeet, mikä on hyvä asia. Ja kuten useassa muussakin testin aurassa, Kuhnissakin on vetopäähän kiinnitetty muovisäiliö työkaluja varten, ja voi siellä ohjekirjaakin säilyttää.

Auran käännön venttiililohko on asennettu vetokolmion päälle, mikä on mielestämme riskialtis sijoituspaikka. Venttiiliä on muistettava varoa auraa kytkiessä, nostaessa tai muin tavoin siirtäessä.

Kääntäminen ja tukipyörä

Kuhn oli varustettu muistisylinterillä. Ohjekirjassa on selostettu selkeästi, että säätöjä aloittaessa työleveys on säädettävä ensin minimiin, josta sitä lähdetään leventämään. Sen jälkeen auraa neuvotaan kääntämään useita kertoja ympäri, jotta oikeista säädöistä voidaan varmistua. Lisäksi työleveys neuvotaan vielä tarkistamaan, kun aura on laskettu maahan. Jälkimmäinen neuvo koskee hydraulipiirien ilmautumista ja on hyvä tehdä merkistä riippumatta.

Kuhnin kääntymissuuntaa ei ole mahdollista vaihtaa. Syvyydensäätöpyörässä on hydraulinen vaimennussylinteri ja sitä säädetään kierretangolla. Ennen säätöä lukituspultti on avattava.

Suomessa Kuhnia edustaa Lantmännen Agro.