Maatalous
Agrolux MRWT

Agrolux MRWT -kyntöauran hyvä työjälki

Martin Innerdal Dalen
Työjälkeä valvottiin erittäin tarkalla silmällä.

Agroluxin teräväli on 85 cm ja testikynnöt suoritettiin vantaan leveyden mukaisella 18 tuuman viilunleveydellä. 18 tuuman työleveydellä viilun pohja leikkaantuu kokonaan irti, eli ns. saranaa ei synny. Havaitsimme kuitenkin, että veitsileikkurit ovat hieman liian lyhyet ja viilujen välit jäävät epäsiisteiksi. Tästä syystä ensimmäisen viilun oikeaa leveyttä on vaikea mitata perinteisin keinoin. Tarkkuus riittää kuitenkin käytännön kyntöön!

Tiiviit viilut, kestää kävellä

Agrolux vaatii hieman korkeampaa ajonopeutta, jotta työjäljestä saadaan siistiä. Syy saattaa olla se, että aura on varustettu 18 tuuman vantailla. Vastapainona työjälki on tasainen ja tiivis. Terät ovat päistään pyöreät, joten viilu ei murru erityisen paljon kääntyessään, vaan pinta jää tiiviimmäksi kuin muissa auroissa, minkä vuoksi maa ei kuivu niin nopeasti.

Esiaurat toimivat sängellä

Esiaurat toimivat hyvin sänkipellolla. Säätö tapahtuu pitkänmallisten reikien avulla, joiden ansiosta esiauran kulmaa voidaan säätää siten, että ne multaavat kasvijätettä tehokkaasti. Esiaurat toimivat myös nurmella. Terän muoto toimii hyvin ja kääntää viilua reilusti. Lopputuloksena on tiivis kynnös, mikä hidastaa rikkojen itämistä ja kasvua.

Ei raskaimmasta päästä

Agrolux ei ole erityisen raskas vetää, sillä ohuet ojakset ja vantaiden sekä terän muoto sopivat hyvin yhteen. Aura oli punnituksessa testin kolmanneksi kevyin. Etäisyys vetokartusta ensimmäiseen terään on hieman muita auroja pidempi, mikä siirtää painopistettä taaemmas. Painoltaan kevyt aura toimii hyvin päistekäännöksissä ja tieajossa.

Hyvä työjälki

Viilut ovat tiukkoja ja kiinteitä, ja vaon pohjat ovat puhtaat. 18 tuuman työleveyden käyttö tekee viimeisen vaon pohjasta 60 cm leveän, johon mahtuu ongelmitta 600–650 mm leveä rengas viiluja tallaamatta. Tasainen ja tiivis kynnös helpottaa kevätmuokkausta, koska tasausäestystä ei tarvitse tehdä kovin syvään.

Rakenne

Agrolux oli testin kolmanneksi kevyin aura, joten se on hieman keskimääräistä helpompi nostaa ja käsitellä. Agroluxissa on hieno yksityiskohta, jota ei löydy kaikista auroista: auran rungossa on nostokorvakkeet, joiden ansiosta aura on helppo viedä varastoon esimerkiksi etukuormaajalla kantaen, ja myös siirto kuorma-autolla on helpompaa.

Epävakaa tukijalka

Tukijalka on jousikuormitteinen, ja se käännetään erikseen säilytysasentoon. Varastoasennossa aura on hieman epävakaan tuntuinen. Työkalut saa kulkemaan mukana muovipötkylässä – mielestämme kyllä kaikissa auroissa tulisi olla kunnollinen ja tukevasti kiinnitetty työkalulaatikko, jotta työkalut saisi aina kulkemaan auran mukana.

Kääntö ja tukipyörä

Agroluxissa on mahdollista säätää pyörähdyssuuntaa ja ohjeet tähän on selvitetty selvästi ohjekirjassa. Syvyydensääntöpyörän säätötangoissa on hylsyt, joita kiertäessä kuuluu naksahdus, kun hylsyä on kierretty kierros. Näin laskeminen on helppoa, mutta parasta on kuitenkin tarkistaa holkin asema mittanauhalla.

Varusteet

Agroluxissa on hydrauliset laukaisulaitteet joka terällä, ja niiden paineakut on sijoitettu runkoon. Painetta säädetään irtoletkulla ja painemittarilla, jotka toimitetaan auran mukana – mielestämme kiinteä letku ja mittari olisi kuitenkin parempi ratkaisu

Esiaurojen säätö on kahden miehen työ

Agroluxissa on esiauranpidikkeet, jotka on kiinnitetty pulteilla auran runkoon. Näitä voidaan säätää hieman ajosuunnassa eteen- ja taaksepäin soikeiden reikien ansiosta. Korkeudensäätö voidaan tehdä portaattomasti. Tämä vaatii kuitenkin kaksi henkilöä, joista toinen pitää esiauraa ja toinen mittaa ja säätää pidikkeen kohdalleen.

Kiekkoleikkurin säätö on helppo yhden miehen työ

Agroluxissa leikkurin työsyvyyden säätö tapahtuu kiinteiden pultinreikien kautta. Sivusuuntainen säätö tapahtuu löysäämällä kiinnityspultteja ja kääntämällä kiinnikettä ovaalirei’issä. Tämä hoituu vain pienellä ruuvaamisella. Kiekkoleikkureilla on jousikuormaan perustuva laukaisulaite, jonka jousipainetta voidaan vieläpä säätää.

Agroluxilla ei ole edustajaa Suomessa.