Maatalous
Sulkyn X40+ Econov

Sulkyn X40+ Econov -levittimen käyttö on vaaka- ja päisteautomatiikan sekä valmistajan palvelusta saatavien lannoitekohtaisten säätöarvojen ansiosta helppoa

Koneviesti testasi kasvukauden 2021 aikana Sulky X 40+ Econoc -lannoitteenlevitintä viljatilalla. Jaetun lannoituksen ansiosta hehtaareja kertyi kerta-ajolla laskettuna yli 200.
Uolevi Oristo
Sulkyä on kallistettava muutaman asteen verran eteenpäin, kun lannoitetta levitetään korkeaan kasvustoon. Vetovarsille on kaksi kiinnityskorkeutta. Levitys onnistui hyvin.

Sulky on iso ranskalainen valmistaja, jonka tuotevalikoimassa on lannoitteen levittimien lisäksi muokkaus- ja kylvökoneita. Suomessa Sulkyä myy NKH-Keskus Oy. Sulky 40+ -levitintä voidaan toimittaa kolmella eri säiliökoolla:1900, 2500 ja 3200 l. Kaikissa malleissa on sama pohja, tilavuus ja täyttökorkeus riippuvat korokelaidoista. Testikoneemme oli varustettu leveällä korokkeella, jolloin säiliötilavuus on 3200 litraa ja kokonaisleveys 298 cm.

Levittimme lannoitteiden lisäksi etanoiden torjuntaan tarkoitettuja pellettejä syysrapsipellolle ja kokeilimme myös rukiin täydennyskylvöä. Levitimme Yaran valmistamia salpietaria ja seoslannoitteita. Pintalevittimessä kannattaa käyttää korkealaatuisia lannoitteita, joiden rakeet ovat mekaanisesti kestäviä eikä raekoko saa vaihdella liikaa. Levityslautasten siivekkeet antavat rakeelle kovan iskun, kun käytetään suuria työleveyksiä.

Sulkyssä on vain vähän säätötarvetta ja -mahdollisuuksia, mikä helpottaa käyttöä. Lannoitteen määrä säätyy vaakatekniikan ansiosta reaaliajassa ajon aikana. Ainoa tarvittava säätö on käytettävän ajouravälistä riippuva syöttöarvo, joka löytyy Sulkyn Fertitest -palvelusta tai se voidaan määrittää lannoitteen mekaanisten ominaisuuksien perustella.

Yara valmistaa lannoitemyyjille omia sekoituksia, joille kaikille ei Fertitestistä löytynyt valmista taulukkoarvoa. Sopiva säätö löytyi määrittämällä lannoitteen raekoon jakauma. Se tehtiin lajittelemalla lannoite Sulkyn omalla testilaatikolla, minkä jälkeen voidaan käyttää joko taulukkokirjaa tai Fertitest-palvelua. Taulukosta haettiin mahdollisimman samannäköinen ja kokojaukamaltaan mahdollisimman samanlaista lannoite.

Kokojakauma voidaan myös syöttää Fertirest palveluun, joka antaa säätöarvon. Saatu levitysarvo syötettiin koneen ohjelmaan. Näillä menetelmillä päästiin hyvään levitystarkkuuteen sekä pituus että levityssuunnassa. Kasvusto oli tasaista myös päisteissä, koska automatiikka käynnisti ja pysäytti lannoitteen syötön oikeaan aikaan. Syöttö käynnistyy suurin piirtein 12 metrin päästä ajourasta ja pysähtyy, kun traktorin etupyörät ovat päisteessä olevan ajouran kohdalla.

Käytimme myös Yaran Suomen Salpietaria, jonka säätöarvo löytyi Fertitest-palvelusta syöttämällä siihen valmistajan ja tuotteen nimi. Kullekin työleveydelle sopiva säätöarvo on helppo alla olevasta taulukkolinkistä.

Katso tästä Salpietarin säätöarvot

Lue myös Sulky X40+ Econov WPD -lannoitteenlevittimen kokeilusta:

Sulky X40+ Econov WPD -lannoitteenlevitin on helppo säätää – kaikki koneen ohjaustoiminnat hoidetaan sähköllä ilman hydrauliikkaa

Lue lisää