Maatalous
 Väderstad Spirit 400 C InLine

Väderstad Spirit 400 C InLine -kylvölannoittimen lisävarusteet – kiekkomuokkain on parhaimmillaan vaihtelevissa olosuhteissa

Väderstad Spirit 400 C InLine -kylvölannoite on tarkoitettu muokatuille kylvöalustoille. Siihen on saatavissa valinnaisvarusteena kiekkomuokkain, joka laajentaa kylvöalustojen valikoimaa.
Uolevi Oristo
Väderstad Spirit -kylvölannoittimiin saa lisävarusteena jarrut.

Kiekkomuokkaimesta on eniten hyötyä silloin, kun olosuhteen vaihtelevat. Kylvöurakoitsija ei välttämättä tiedä, kuinka hyvin kylvettävä pelto on muokattu etukäteen. Syksyllä olosuhteen vaihtuvat nopeasti, jolloin kiekkomuokkaimella voi täydentää sateen uhan vuoksi puutteelliseksi jäänyttä muokkausta.

Spiritin vannaspaine on 80 kg ja vantaan kiekkovantaaan kiekot on asennettu lomittain, joten vannas tunkeutuu hyvin peltoon. Kone sopii mielestämme parhaiten syyskylvöön, koska vantaat ovat kannatuspyörien takana ja jokainen vannas on varustettu omalla jyrä/tiivistyspyörällä. Mikäli pelto on todella märkää, niin Spiritällä kannattaa päisteet kylvää viimeiseksi, koska vantaan painatus riittää melko hyvin jo käännöksissä tallatun pellon kylvöön.

Erillinen kylvömuokkaus on viljojen jälkeen yleensä tarpeen, mikäli olkea on jonkin verran. Öljykasvien jälkeen kylvö muokkaamattoman maahan onnistuu sekä keväällä että syksyllä, mikäli Spirit on varustettu kiekkomuokkaimella ja vetokoneessa on niin paljon tehoa, että muokkaimella voidaan käyttää riittävää syvyyttä.

Oljen määrä on melko tarkkaan verrannollinen satoon, eli silloin kun viljelystä halutaan myös kannattavuutta ja siis kiloja, niin kiekkomuokkain ja 80-kilon vannaspaine eivät yleensä riitä kunnon kylvötulokseen.

Väderstadilla voidaan ajaa säiliöt täynnä, kun käytetään järkeä.

Vetotraktorin teknisistä tiedoista kannattaa myös tarkistaa, kuinka painavaa jarrutonta perävaunua tai työkonetta sillä voi vetää. Väderstad Spiritiin saa jarrut lisävarusteena.

Lue myös kokemukset Väderstad Spirit -kylvölannoittimesta:

Väderstad Spirit 400 C Inline -kylvölannoitin sopii muokattujen ja suurten peltojen kylvöön – uusi vannas toimii hyvin, mutta päisteissä koneen toiminnot ovat hitaita

Lue lisää