
Asbesti koneiden ja autojen korjaustöissä


Auto- ja koneteollisuudessa asbestia käytettiin laajalti sen lämmöneristävyyden ja kestävyyden vuoksi. Asbestia sekoitettiin usein jarruosiin, kytkinlevyjen kitkapintamateriaaleihin, tiivisteisiin, letkuihin ja polttomoottoreiden osiinkin. Asbesti löysi paikkansa usein myös lasikuiduista ja seosmuoveista. Tästä syystä varsinkin vanhempaa auto- tai konekalustoa korjaavien kannattaa ottaa asia huomioon.
Esimerkiksi kytkinkopan tai jarrurummun pölyjä ei kannata pölläyttää paineilmalla hengitysilmaan, turvallisempaa on varmuuden vuoksi kostuttaa pölyt ja pyyhkiä ne rätillä. Asianmukaista hengityksensuojainta on myös syytä käyttää.
Asbestia käytettiin vielä 1980-luvulla esimerkiksi autojen jarrupaloissa. Saab ilmoitti yhtenä ensimmäisistä autonvalmistajista vuonna 1982 siirtyvänsä käyttämään ensiasennuksissa asbestivapaita jarrupaloja. Kaikki Saabit vuosimallista 1983 eteenpäin lähtivät tehtaalta asbestivapailla jarrupaloilla varustettuna.
Amerikassa asbestin käyttöä alettiin rajoittaa 1970-luvun lopulla. Asbestia käytettiin kuitenkin erityisesti raskaan kaluston jarruhihnoissa vielä 1990-luvullakin, kunnes asbesti vuonna 1994 kiellettiin kokonaan.
Nykyiset klassikkoautojen uustuotanto-osat ovat asbestivapaita, mutta ns. NOS-osissa (new old stock) voi edelleenkin olla asbestia.
Australia on yksi tiukimmin asbestiin suhtautuvista maista. Vanhaa jenkkiautoa maahantuotaessa asbestittomuuden todistaminen on omistajan vastuulla. Koko prosessi saattaa tutkimuksineen ja mahdollisten asbestia sisältävien osien vaihtotöineen maksaa yli 20 000 paikallista dollaria.
Tapio Vesterinen
Osaston luetuimmat
- Näin syntyy sala-ojaa ilman automatiikkaa 45-vuotiaalla Ketju-Maralla – kunnostettu salaojakone on kustannustehokas vaihtoehto korjaus- ja täydennystyömaille
- Runko-ohjatut Acremaster-traktorit nousivat suosioon Australian takamailla − merkillä on yhteistä historiaa myös Internationalin kanssa
- Euroopan traktorimarkkinoilla lievää laskua huippuvuoden jälkeen – tehokkaampien traktoreiden kysyntä kasvaa
- Kesätyötraktorit kevyeen peltotyöhön – ota nämä asiat huomioon käytettyä mökkitraktoria hankiessasi
- Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?
- Yhdysvaltalaisella lypsykarjatilalla 8000 nautaa – lehmiä lypsetään kahdella asemalla 24 tuntia vuorokaudessa
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa