
Unimog U 318-530 on monipuolinen erikoisajoneuvo, joka soveltuu maatalouden kuljetuksiin ja kunnallistekniikan höytykäyttöön

Unimog mallisto laajeni pari vuotta sitten. U 216-530 -mallisto on suunniteltu kuljetuksiin ja monipuoliseksi alustaksi erilaisille työkoneille ja varusteille. Aiemmat 4023- ja 5023-mallit säilyvät tuotannossa. Niiden käyttöominaisuudet painottuvat maasto-ominaisuuksiin, siksi pelastuslaitokset, armeijat ja sähkölaitokset ovat tärkein kohderyhmä.
Suomeen tuodaan tällä hetkellä kaikkia Unimog-malleja. "T1b- traktoriksi rekisteröityyn Unimog U 530 -malliin voi tutustua Helsingin Maatalouskonemessuilla", kertoo Risto Eränen Vehon erikoisajoneuvomyynnistä. Traktorimallisto kattaa teholuokan 130–220 kW.
”Tilakoon kasvu ja koneurakoinnin yleistyminen maataloudessa lisäävät kiinnostusta Unimogiin”, uskoo Risto Eränen. ”Unimogia voidaan talvella käyttää teiden ja kiinteistöjen hoidossa ja kesällä piennarten ja viheralueiden hoidossa. Unimog sopii myös lietteen sekä säilörehun ja viljan kuljetuksiin sekä moniin muihin maatalouden töihin”.
Vauhti määrää korttiluokan
Traktoriksi rekisteröity Unimog voidaan tyypittää 80 km/h nopeudelle, mutta silloin kuljettajalla on oltava kuorma-auton C-ajokortti ja ammattipätevyys. Ammattipätevyys tarvitaan myös silloin, kun 80 km/h kulkevaa ajoneuvoa käytetään työkoneena. Sen sijaan E-luokan rekkakorttia ei tarvita edes perävaunun kanssa.
Mikäli traktorin nopeus on rajoitettu 60 km/h, niin silloin traktorikortti riittää myös perävaunun vedossa eikä ammattipätevyyttä tarvita.
Traktorin vakuutusmaksut ovat yleensä halvemmat kuin kuorma-autossa. Maatalousajossa traktorissa voidaan käyttää lievemmin verotettua polttoainetta.
Traktorin perään voidaan kytkeä myös 3 tai jopa 4 metriä leveä työkone.
Monta käyttökohdetta
”Unimog on monipuolinen, mutta myös melko hintava työkone, jolle on tämän vuoksi oltava mahdollisimman paljon käyttöä. Unimogiin onkin saatavilla runsaasti erilaisia työkoneita, jotka olemme kehittäneet yhteistyössä sopimusvalmistajiemme kanssa. Näille yhdistelmille myönnetään myös urakointikäytössä jopa 5 vuoden takuu”, kertoo vientipäällikkö Klaus Gauly Mercedes Benzin erikoisajoneuvoista.

Runsas työkalu- ja varustevalikoima tekee Unimogin myynnistä hyvin haastavaa, minkä vuoksi koulutamme myyjiämme säännöllisesti, toteaa Klaus Gauly. Järjestämme myös asiakkaillemme koeajotilaisuuksia, jossa he voivat itse nähdä ja ajaa erilaisilla työkoneyhdistelmillä.
Monipuolinen varustevalikoima
Unimogin vakiovarustus riippuu valitutusta ajoneuvo- ja nopeusluokasta. Käytännössä kaikki Unimogit varustellaan aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti, minkä vuoksi myös hintahaarukka on suuri.
Unimogia on huomattavasti helpompi varustella kuin perinteistä traktoria, koska siinä on kuorma-autotyyppinen palkkirunko. Tarjolla on myös pidempi Lang-malli, joka pidentää kuormatilaa siten, että lavalle mahtuu esim. 4 000 litran kasvinsuojeluruiskun säiliö. Nelipyöräohjaus kannattaa hankkia, mikäli Unimogilla ajetaan paljon ahtaissa paikoissa.
Hydrauliikan komponentit on kiinnitetty suoraan runkoon, mikä helpottaa asiakkaan tarpeiden mukaisen hydrauliikan asentamista. Käytännössä tieliikennemääräykset, tilanpuute ja hinta rajoittavat eniten varustelua.
Unimogissa on mekaaninen, suunnanvaihdolla ja kaksinopeuksisella aluevaihteistolla varustettu voimansiirto. Vaihteisto on ns. robottivaihteisto, jossa seuraava vaihde esivalitaan vivulla, mutta välityssuhde vaihtuu vasta kun kuljettaja painaa kytkimen pohjaan.
Noin 90 % asiakkaista valitsee lisävarustelistalta vaihteistoautomatiikan. Sitä käytettäessä kytkinpolkimeen ei tarvitse koskea, ja vaihde vaihtuu joko täysin automaattisesti tai käsiohjauksella käyttämällä ohjauspylväässä oleva vipua. Kytkintä voidaan kuitenkin käyttää tavanomaiseen tapaan työkonetta kytkettäessä ja tarkoissa töissä.
T1b-traktorissa on oltava joko lava, nostolaite tai vetokoukku sekä turvakaari, jonka Unimog tarvitsee täyttääkseen traktorin ohjaamolle asetettavat lujuusvaatimukset. Traktoriksi rekisteröity Unimog onkin turvakaaren vuoksi kalliimpi kuin kuorma-autoksi rekisteröity kone.
Etuvoimanotto ja takavoimanotto sekä nostovarret ovat lisävaruste.
Hydrauliikka on vakiona yksipiirinen, lisävarusteena on saatavissa mm. kaksi hydraulipumppua sekä lisäventtiilejä.
Lisävarusteena on saatava siirrettävä ohjauspyörä. Ohjauksen siirto vasemmalta oikealle kestää vain minuutin!








Kaksiportainen moottorijarrutus
Unimogin moottorijarrutus aktivoidaan vetämällä ohjaspylvään oikeanpuoleista vipua taaksepäin. Moottorin kierrosluvun on oltava yli 1 900 kierrosta, jotta jarrutus kytkeytyy.
Moottorijarrutus on ensimmäisessä vaiheessa melko mietoa, mikä sopii hyvin hitaisiin ja ennakoiviin jarrutuksiin. Tehokkaampi moottorijarrutus kytkeytyy vetämällä vipua lisää taaksepäin. Nyt moottorijarrutus on niin tehokasta, että jarrupoljinta ei tavanomaisissa hidastuksissa juuri tarvita.
Hydraulisella voimansiirrolla voidaan jarruttaa samaan tapaan kuin moottorijarrutuksella. Sen tehoa säädetään samalla vivulla kuin moottorijarrutustakin. ”Lievempi” jarrutus toimii pehmeästi ja nykäyksettä, mikä helpottaa joustavaa ja ennakoivaa ajamista.
Unimogissa on kuivat nelipyöräjarrut. Ne toimivat paineilmalla ja ABS-jarrut ovat vakiovaruste. Koko jarrutustapahtuma on helpommin hallittavissa kuin traktorissa, koska pyörien halkaisijat ja niiden massat ovat pienempiä kuin traktorissa ja jokaisen pyörän nopeutta hallitaan erikseen.
Portaaton voimansiirto lisävarusteena
Hydraulisesti toimiva portaaton voimansiirto on välttämätön varuste esimerkiksi tienvarsien niitossa, jotta kuljettajan on helpompi ajaa liikennemerkkien tai muiden esteiden kohdalla hiljaa ja kiihdyttää nopeutta heti, kun este on ohitettu.
Unimogin portaaton voimansiirto on toteutettu hydrostaattisella rinnakkaisvoimansiirrolla, joka ohittaa mekaanisen vaihdelaatikon. Voimansiirron pumppu ja myös ajomoottori ovat säätyvätilavuuksia. Liikkeelle lähdettäessä moottorin iskutilavuus on suurimmillaan, jotta liikkeellelähtömomentti on suuri. Ajonopeus nousee, kun pumpun iskutilaavuus kasvaa maksimiinsa, mikä jälkeen kiihdytys jatkuu pienentämällä hydraulimoottorin kierrostilavuutta.
Hydrostaatti kytketään ohjaamon keskipaneelissa olevalla painikkeella, kun Mersu on paikoillaan. Sen jälkeen siirtyminen hydrostaattisesta voimansiirrosta mekaaniseen ja takaisin voidaan tehdä vauhdissa.
Portaattomalla voimansiirrolla voidaan ajaa 0,1–50 km/h. Vakionopeussäädin ja voimansiirron jarrutus toimivat myös hydrostaatilla ajettaessa.
Vakionopeussäädin on jopa etevämpi kuin mekaanisen voimansiirron yhteydessä, sillä sen säädettyä arvoa voidaan alentaa painamalla jarrupoljinta. Alennettu nopeus pysyy käytössä, kunnes kuljettaja painaa nappia, ja alunperin ohjelmoitu tavoitenopeus palautuu.
Hydrostaatilla pystytään hetkellisesti välittämään noin 110 kW:n teho. Jäähdytyskapasiteetti voi rajoittaa käyttöaikaa varsinkin kuumilla ilmoilla. Kuljettaja pystyy seuraamaan voimansiirron öljyn lämpötilaa ja myös hetkellistä käyttöpainetta. Taitava kuljettaja pystyy mukauttamaan ajotapaansa seuraamalla öljyn lämpötilaa ja käyttöpainetta, jotka kertovat työkoneen säätöjen vaikutuksesta voimansiirron toimintaan.
Rengaspaineen säätöjärjestelmä peltotöihin
Vakio/lisävarusteena toimitettava rengaspaineen säätö on hyvä keino kompensoida muokkaustöiden kannalta pientä rengaskokoa. Paineilmajärjestelmä on portaaliakseleiden ansiosta helpompi toteuttaa kuin planeettapyörästöillä varustetussa traktorissa. Järjestelmä on kehitetty alun perin sotilaskäyttöön, minkä näkyy toteutuksessa: letkut on suojattu hyvin jämäkällä ”pölykapselilla”.
Rengasvalikoima on laaja, mutta kooltaan peltokäyttöön vaatimaton. Suurin 530-malliin sopiva peltorengas on 495/70R24, jonka halkaisija on 118 senttiä.
Maatalouskäytön lisääminen tavoitteena
Koneviestillä oli tilaisuus tutustua Unimog-asiakkaille järjestettyyn esittelytilaisuuteen Englannissa. Nähtävillä oli yhteensä 17 erilaista ajoneuvo- ja työkoneyhdistelmää, joista osaa pääsi myös koeajamaan.
Peltokoneiden esittelyä varten oli varattu isohko nurmialue, jossa oli kuitenkin epätavallisen kuivan kesän jälkeen niukasti niitettävää.
Unimogia olisi voinut kokeilla myös muokkaustöissä, mikäli testipäivän tiukka aikataulu olisi sen sallinut. Unmog 530:n perään oli asennettu Amazonen kultivaattori, etunostolaitteissa ja nokalla oli lisäpainoa.
Ajoin Kronen 9 metristä niittomurskainta Unimog 530:llä, jonka moottoriteho on 220 kW/297 hv. Ensimmäinen havainto oli, että näkyvyys etuniittokoneelle on hyvä, vaikka kone itsessään jää melko lailla nokan katveeseen. Ryhdikkäästi istuva kuljettaja näkee murskaimen etukulmat ja kameraa voi käyttää apuna.
Takanostolaitteisiin kiinnitettyjen murskainten ulommat kulmat näkyivät myös yllättävän hyvin, koska lavan sivulaidat oli irrotettu.
Niitossa kannattaa käyttää hydraulista voimansiirtoa. Se pysty välittämään hieman yli 100 kW:n tehon, mikä riittää niittotyössä hyvin. Erittäin mäkisissä olosuhteissa kannattaa käyttää mekaanista voimansiirtoa, jossa vaihteen vaihto hoituu joko käsiohjauksella tai robotin avulla.
Etu- ja takanostolaitetta sekä koneen nostoa kuljetusasentoon hallitaan keskikonsolin päällä olevalla käyttövivulla, jolla voidaan hallita jopa 16 eri toimintoa.
Unimogin jousitus pääsi oikeuksiin erittäin kuoppaisella pellolla. Ajo sujui pehmeän keinuvasti ja etukone toimii sopivana – ja samalla tarpeellisena – etupainona. Hydrauliikalla ajo on helppoa, sillä myös vakionopeussäädin on käytössä. Sen käyttöpainikkeet on integroitu ohjauspyörään.
Parhaimmillaan kuljetuksissa
Kuljetukset ja hinattavien työkoneiden veto ovat Unimogin ominta aluetta. Koeajettavana oli kolme erilaista perävaunuyhdistelmää, jotka oli kiinnitetty kolmella erilaisella koukkuratkaisulla.
Keski-Euroopassa on käyty yleisesti samankaltaista vetokitaa kuin kuorma-autoissa, koska silloin perävaunujen ristikkäiskäyttö on helppoa. Englannissa valikoimaan kuuluu ilmeisesti paikallista tuotantoa oleva hydraulisesti nouseva traktorin koukku. Kamera helpottaa perävaunun kytkentää.
Kuulavetolaitteet yleistyvät kuitenkin nopeasti, koska kytkentä on silloin välyksetön, ts. perävaunu ei rynkytä kuopissa tai kiihdytyksissä ja jarrutuksissa. Kokeiltavana oli kolmiakselinen Joskinin valmistama lietteen kuljetusperävaunu, joka oli kiinnitetty kuulavetolaiteella 530-Unimogin perään. Joskin oli varustettu taka-akselin ohjauksella, mikä teki yhdistelmästä yllättävän ketterän. Yhdistelmän kokonaispaino oli kunnioitettavat 46 t.
Vaihteistoa kannattaa ison perävaunun kanssa käyttää käsin. Vaihteen voi valita vivun ansiota etukäteen, sillä vaihto tapahtuu vasta kun kuljettaja painaa kytkinpolkimen pohjaan. Vaihto sujuu ripeästi ja nykäyksettä, kun moottorin kierrosluku on sopiva.
Lähtövaihteeksi voi valita ykkösen, kakkosen tai kolmosen. Ison kuorman kanssa kannattaa tyytyä alimpiin välityksiin. Kiihdytys sujuu yllättävän ripeästi ja alhaisilla kierroksilla. Hitaissa nopeuksissa moottorin ohjausjärjestelmä kehotti vaihtamaan heti, kun kierrosluku oli yli 1 500. Siksi kuskin kannattaa valita seuraava pykälä heti edellisen kytkeydyttyä, jotta kytkimen ehtii polkaista pohjaan ennen kuin moottorin kierrosluku nousee sujuvan vaihdon kannalta liian korkeaksi.
Kuorma-automainen ajotuntuma
Traktoriksi katsastetun Unimogin ajotuntuma on lähempänä kuorma-autoa kuin traktoria. Kuljettaja istuu valinnan mukaan joko oikealla tai vasemmalla puolella, mistä on hyötyä monissa töissä, kuten esimerkiksi pientareiden niitossa. Kylvökoneen seuraavan ajolinjan keskikohdan merkitseminen ei kannata, koska kuljettaja ei istu keskellä ajoneuvoa. Peltotöissä kannattaa hyödyntää ajo-opastinta. Automaattiohjausta ei ole saatavilla.
Ohjaus on 80 km/h nopeuden vuoksi tehostettu eikä täysin hydraulinen, minkä vuoksi ratissa on kierroksia enemmän kuin traktoreissa. Vakionopeussäädin on samanlainen kuin autoissa: kätevä tieajossa, mutta käännöksissä ohjauspyörän puolaan sijoitettu painike tuntui olevan aina väärällä puolella.
Unimogia tuskin hankintaan muokkauskäyttöön, mutta nekin sujuvat tyydyttävästi. Unimog voi tarvittaessa toimia tuuraajana hyvin erilaisissa töissä, mikäli pieni rengaskoko ei rajoita käyttöä. Toisaalta Unimogin oma paino on vain hieman yli 6 tonnin luokkaa, mikä on 220 kW:n traktorille tai työkoneelle vain vähän. Unimog on helppo painottaa, varsinkin jos se on varustettu etunostolaitteella ja lavalla. Vakiomallin paino riittää kuitenkin jo lähes 20 tonnin painoisen perävaunun vetoon.
Unimog paljastaa kyntensä kärryn vedossa. Voimansiirron hyötysuhde on oletettavasti huomattavasti parempi kuin traktoreissa, sillä jarrut ovat kuivat levyjarrut. Pienikokoisten renkaiden muodonmuutokset ja siten myös niiden aiheuttama tehonhäviö on pienempi kuin isoilla maantierenkailla.
Parhaimmillaan Unimog on monipuolisena työkoneena sekä erilaisissa kuljetustehtävissä. Maataloudessa omimpia käyttökohteita ovat säilörehun, viljan ja lannan kuljetus talouskeskuksen ja pellon välillä sekä lannoitteen täydennyslannoitukset ja ruiskutukset. Unimogin kilpailukyky traktoriin verrattuna kasvaa, kun urakoidaan isolla alueella.








Osaston luetuimmat
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa
- Karko-perävaunussa on kolmiakselinen puskuvaunu lyhyellä lavalla – kantavuus riittää vaikka sepelin ajoon
- Onko rehupakkeri ratkaisu parempaan säilyvyyteen? Tuloksia Fliegl-rehupakkerin käytöstä
- Tractor of the Year -kilpailu alkoi Intiasta – Koneviesti tuttuun tapaan tuomaristossa
- Video: Lavan puskutyhjennys on kippausta turvallisempaa – katso, miten toimii Karkon kolmiakselinen puskuvaunu lyhyellä lavalla
- Runko-ohjatut Acremaster-traktorit nousivat suosioon Australian takamailla − merkillä on yhteistä historiaa myös Internationalin kanssa
- Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?