
FinnMetko 2022 osoitti monipuolisuutensa — Suomen metsäalan ykköstapahtuma on merkittävä myös kansainvälisellä tasolla

FinnMetko 2022 -metsä ja maanrakennusalan konenäyttely
- Vierailijoita kolmen päivän aikana 27 350, 330 näytteilleasettajaa
- Näyttelyn taustaorganisaatiot ovat Koneyrittäjät ry ja Keski-Suomen Koneyrittäjät ry
- Näyttelyn vastuullinen järjestäjä on Finnmetko Oy. Ensimmäinen FinnMETKO järjestettiin vuonna 1987
Jämsässä 1.–3.9. järjestetty FinnMetko oli metsäalan ykköstapahtuma 2022 tavaralajimenetelmän osalta koko Euroopassa, pienillä lisäyksillä oltaisiin erinomaisesti kattava. Sektorin kolmesta suuresta valmistajasta kaksi on suomalaisia ja kolmaskin naapurimaasta. He olivatkin tuoneet todella kattavan näytteen tuotteistaan paikalle.
Suomalaisille tärkeä tapahtuma
Vaikka nyt jo ollaan kovalla tasolla kansainvälisyyden osalta, se voisi vielä lisääntyä. Tämä ruokkisi myös suomalaisten pienten ja keskisuurten konevalmistajien näkyvyyttä maailmalla. Vieraita oli poikkeuksellisen paljon ulkomailta, mikä on tietysti suomalaisen konepajateollisuuden kannalta erinomaista.
Esimerkiksi Ponsse kertoi lehdistötilaisuudessaan heidän tuoneen 300 ulkomaalaista näyttelyyn. Liikkeellä olikin useita toimittajaketjujen etsijöitä maailmalta. Etäisimmät kuullut kielet olivat peräsin Etelä-Amerikasta.
Näytteilleasettajat olivat messuihin erittäin tyytyväisiä. Vieraita oli paljon ja konepajateollisuuden näkymät ovat pääsääntöisesti hyvät kaikkialla. Venäjän kaupan täydellinen pysähtyminen on vaikuttanut yrityksiin erittäin vaihtelevasti. Osa on pystynyt korvaamaan kaupan pysähtymisen muilla markkinoilla, osalla on edelleen kipuilua, mikä saattaa päätyä vielä kattamattomiksi tappioiksi.
Kotimarkkinat seuraavat energiakaaosta
Rankapuun ja hakepuun menekki näkyy selvästi koneiden kysynnässä. Kuitupuu siirtyy todennäköisesti rajulla hetkellisellä otteella hakkeeksi, kun energiapuuna saa niin paljon paremman hinnan lajittelematta puulajeja ja aivan latvatupsuun saakka. Tätä ruokkii myös turvetuotannon hiivuttaminen.
Puhe klapinpolton aiemmin keskustelluista ympäristövaikutuksista on vaimentunut sen tosiasian edessä, että klapin polttaminen on ikiaikainen keino pitää mökit lämpimänä, kun sähkö katkeaa kovilla pakkasilla säännöstelyn seurauksena. Klapikoneissa toimitusajan ovat erittäin pitkiä, eivätkä valmistusajat edes riipu tekijöistä, vaan raaka-aineista – teräksenkin tuotantoketjut ovat katkeilleet.
Samaan aikaan sähkökriisi on entisestään lisännyt klapien ja klapikoneiden kysyntää. Vaikka ammattiklapintekijät varautuivat kovalla varastoinnilla tulevaan sesonkiin, sekään ei riitä, vaan kaikki varastot on myyty, osa kahteen kertaan. Nykyään kysytään muutaman motin sijasta kymmeniä kuutioita ostettavaksi, eli klapien kysyntä on räjähtänyt käsiin täysin.
Hydrauliikkakomponenttien toimittajat kertovat energiansäästön olevan keskeisin teema hydrauliikan kehityksessä. Kaikki ylimääräinen energia mitä hydrauliikalla tuotetaan, muuttuu lämmöksi. Esimerkiksi säätötilavuuspumppu voi tarvita pelkästään joutokäyntiin 2,5 kWh energiaa, vaikka sitä ei käytettäisi työntekoon lainkaan.
Energiansäästöä etsitään elektronisilla pumpun tuoton tunnistimilla ja sähköohjatuilla LS-järjestelmillä. Pumpuista voidaan myös lukea tuottotieto elektronisesti tarpeen mukaan riippuen siitä, mitä työlaitetta pumpulla käytetään. Energiansäästö korostuu sähkökäyttöisissä järjestelmissä, joissa säästetty energia jatkaa toiminta-aikaa akulla.
Suomi on kärkimaa kehityksessä
Konevalmistuksessa sähköistyminen ja energian säästö, sekä vahvempi metsätietojen käsittely ovat kaksi valtatrendiä. Näyttävimpänä esimerkkinä tästä työnäytöksessä ajanut Ponssen ja Epecin kehittämä sähkötoiminen EV1-konseptikone, jossa dieselmoottori pyörittää ainoastaan generaattoria. Kaikki muu moottorin puhaltimia myöten on sähkökäyttöistä.
Tietoteknisesti kuljettajille ja yrittäjille saadaan jo erittäin tarkkaa tietoa työmaiden suunnitteluun ja toteutukseen, myös pienemmän mittakaavan karttaohjelmia on kehitetty – maanmuokkaukseen, kylvöön ja taimikonhoitoon asti.
Maanrakennuspuolelta puuttui useita suuria maahantuojia, mutta perusvire vaikutti kuitenkin olevan hyvä. Merkillepantavaa on, että digitalisaatio etenee uusien koneohjausjärjestelmien muodossa. Ehkä näytteillejärjestäjien kannattaisi jatkossa keskittää alan toimijat samalla alueelle - nyt maarakennusalan yritykset olivat ympäri messualuetta.
Seuraavan kerran FinnMetko järjestetään 29.–31.8.2024.













Osaston luetuimmat
- Televisiosta tuttu Markku Saukko on maarakennusalan ammattilainen – työn lomassa onnistuu myös yhteisselfiet kuraisissa vaatteissa
- Yanmar panostaa pyöräalustaisiin kaivukoneisiin usean mallin voimin — työmaalta toiselle
- Peräkärryllä varustettu kaivukone – kätevää, mutta rajoitettua
- Wacker Neuson ET65: Herkkä hallittava
- Video: Norcarin pienkuormaaja jätti kokeilussa jämäkän jälkimaun – katso, miten Norcar a7750 suoriutuu lumitöissä
- Doosanin kaivinkoneet siirtyvät hiljalleen seiskasarjaan – Doosan DX300LC-7 -kaivukoneen työpaino on hieman yli 30 tonnia
- Video: Tehdaskunnostus pidentää koneen elinikää – katso, miten kunnostettu Cat 988 syöttää murskaa