Konealan gallup: Miten konealan yrittäjät ovat varautuneet tulevan talven epävarmoihin aikoihin?

Julkisuudessa on ennustettu moninpuolin epävarmaa talvea. Kysyimme urakoitsijoilta ensi vuoden näkymistä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhteistyö on tärkeää

Työmaat alkavat olla selvillä ja aurat valmiina. Meiltä lähtee kaksi pyöräkuormaajaa pelkästään lumitöihin, mutta myös kaivinkoneille on aika lailla täysi työllisyys koko talveksi. Edessä on purkutyömaita ja salaojituksien tekoa. Ne onnistuvat myös talviaikaan, eikä pinta rikkoonnu turhaan. Viime vuonna aurauksia tuli tuhannen tuntia per kone. Meillä on ollut jo kymmenisen vuotta yhteistyöverkosto – mikäli joku ei ehdi hoitamaan aurauksiaan, niin sitten olemme valmiita auttamaan toisiamme.

Yrittäjä Jukka Halmejärvi, Lahti

Yrittäjä Jukka Halmejärvi.
Yrittäjä Jukka Halmejärvi. Kuva: Arto Turpeinen

Epävarmuus vallitsee

Kukaan ei tiedä, miltä tuleva talvi näyttää. Olemme kuitenkin kylmästi päättäneet hankkia uuden traktorin. Urakoiden suhteen on ollut vaihtuvuutta, sillä osa ELY-keskuksen sopimuksista päättyi. Työtilanne tulee määräytymään lumen määrän mukaan. Ensi kesälle pitäisi jo tehdä tarjouksia, mutta epävarman tilanteen vuoksi se on erittäin hankalaa, eikä jo olemassaoleviin sopimuksiin voi vaikuttaa. Jos huhut polttoaineen hinnankorotuksista pitävät paikkansa, niin osa kalustosta jää kotiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrittäjä Anssi Niemi, Korpilahti

Yrittäjä Anssi Niemi
Yrittäjä Anssi Niemi Kuva: Arto Turpeinen

Kalustohankintoja on harkittava

Jouluun saakka maarakennuspuolella riittää kaikille hommia Etelä-Karjalassa, mutta sen jälkeen hiljenee. Lumitöitä teemme satunnaisesti – talvella on aikaa myös lomailla. Kustannukset ovat nousseet todella paljon, mutta olemme myös saaneet neuvoteltuja niitä taksoihin. Vaikka kulut olisivat nousseet 20 %, niin jotkut lähtevät silti vanhoilla hinnoilla. Jos työ ei kannata, niin me emme lähde. Myös kalustohankintoja on harkittava aiempaa tarkemmin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrittäjä Anssi Ovaska, Lappeenranta

Yrittäjä Anssi Ovaska.
Yrittäjä Anssi Ovaska. Kuva: Arto Turpeinen