Maarakennus

Parviainen Heavy myy ja huoltaa Diecin kurottajat – yrityksellä on uskoa menestykseen

Italialainen Dieci valmistaa erityyppisiä kurottajia laajalla skaalalla. Reilun vuoden ajan merkkiä maahantuonut Parviainen Heavy on saanut toiminnalleen hyvän startin.
Arto Turpeinen
Suomessa suosituimpia malleja ovat Icarukset, joiden nostokorkeudet ovat 13,4–17,8 metriä. Dieci valmistaa myös lisälaitteita, kuten nostokoreja ja erilaisia kauhoja.

Maailmanlaajuiset kurottajamarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti koko 2000-luvun. Eri tutkimuslaitosten tilastojen mukaan trendi vaikuttaisi jatkuvan pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle – vuosittaisen kasvun ennustetaan olevan jopa 6–7 %.

Vuonna 2018 kurottajamarkkinoiden arvo oli 5 333 miljoonaa dollaria, vuonna 2026 lukeman ennakoidaan olevan jo 9 597 miljoonaa dollaria. Suurinta roolia markkinoilla näyttelevät rakennuskurottajat, mikä ei kiihtyvän kaupungistumisen myötä olekaan ihme.

Kurottajat ovat otollinen tuoteryhmä uusien tekniikoiden esiinmarssille. Usein kurottajatöissä merkittävä osa työpäivästä kuluu odotteluun – sähkökäyttö ja erilaiset hybridiratkaisut soveltuvatkin kurottajiin mainiosti.

Kurottajien osalta valmistajia on suhteellisen vähän verrattuna esimerkiksi pyöräkuormaimiin. Osaltaan seikkaan vaikuttaa turvallisuusmääräykset, mikä estää halpatuotteiden päätymisen markkinoille.

Italialainen Dieci on valloittanut kurottajamarkkinoita jo vuodesta 1983 lähtien. Diecin koneet valmistetaan Montecchio Emiliassa Pohjois-Italiassa. Yritys perustettiin vuonna 1962, jolloin pääasiallisena tuotteena olivat betoninsekoittajat. Nykyään yrityksen mallivalikoima sisältää 143 konetta sisältäen kurottajia niin maatalous- kuin rakennuskäyttöön. Mukana on myös teleskooppipuomillisia pyöräkuormaimia sekä betoniautoja ja mini-dumppereita.

Uuden maahantuojan voimin

Suomessa Diecin maahantuonti on jaettu karkeasti kahdelle eri toimijalle. Maatalousmalleista vastaa Ab Tomas Kjellmann ja rakennuskurottajista Mäntsälästä käsin toimiva Parviainen Heavy. Diecin rakennuskurottajien maahantuonti on aiemmin ollut useammankin toimijan käsissä, kunnes toiminta päätyi noin vuosi sitten Juha Parviaisen omistamalle yritykselle.

Diecin maahantuonnin aloittaminen ei ollut sattumaa, sillä Parviaisella on pitkä kokemus kyseisestä merkistä. Aiemmin hänellä oli oma, kurottajanostoihin toimintansa perustanut yritys, joka kuitenkin myytiin Cramolle. Tilalle perustetiin monimerkkikorjaamo. Yhteydet Diecin tehtaalle kuitenkin säilyivät myös uuden yrityksen puitteissa.

”Kerroin tilanteen tehtaalle luovuttuani omista kurottajista, ja samalla pyysin koneiden teknisiä tietoja korjaamon tarpeisiin. Melko nopeasti minuun otettiin yhteyttä ja tarjottiin Diecin maahantuontia. Italiassa ollaan hyvin perhekeskeisiä, joten he halusivat myös Suomen maahantuojaksi pienen perheyrityksen”, Parviainen kertoo.

Laajalla skaalalla

Diecin kurottajamallisto koostuu useista eri tuoteperheistä. Maatalouteen suunnattuja malleja on viisi, joista on saatavana useita eri versioita. Nostokorkeudet ovat 5,68–9,65 metriä. Lisäksi valikoimaan kuuluu teleskooppipuomillisia pyöräkuormaimia, joiden osalta suurimman mallin maksimi nostokorkeus on 5,7 metriä.

Diecin ympäripyörivien rakennuskurottajien mallinimi on Pegasus. Tämän mallisarjan sisällä nostokorkeudet ovat 15,7–29,7 metriä. Pienemmissä malleissa voimanlähteenä toimii Kubotan moottorit ja suuremmissa FPT. Teho on mallista riippuen joko 73,4, 105 tai 127 kilowattia.

Pegasus-kuorttajia on kahta eri tyyppiä. Osassa malleja ylävaunu pyörii vapaasti 360 astetta, mutta tarjolla on myös erityisesti vuokramarkkinoille suunnattu versio, jonka ylävaunun pyöritys, eli jatkuva pyöritys, on rajattu 400 asteeseen. Myös viimeksimainittu versio sisältää kaikki tarpeelliset turvavarusteet, kuten kuormituksenrajoittimen.

360 asteen pyörityksellisissä Dieceissä on käytössä kehittynyttä tekniikkaa. Can-väyläohjattujen koneiden varusteisiin kuuluu mm. tukijalkojen automaattinen vaaitus. Järjestelmä kykenee myös mittaamaan ja määrittämään turvalliset nostoparametrit reaaliaikaisesti.

Kiinteärunkoisia neljä mallia

Diecin mallistoon kuuluu myös useita kiinteärunkoisia kurottajia. Nostokorkeudet ovat 5,68–17,8 metriä. Suomessa suosituin on Icarus, joka on samalla myös mallisarjan suurin kurottaja. Icaruksia on kolme eri versioita – kaikissa on käytössä sama Kubotan 85,1-kilowattinen moottori.

Mallien ero on nostokorkeudessa, joka on 13,4–17,8 metrin välillä. Nostokyky on 4000–5000 kiloa. Myös siirtonopeudessa on pieniä eroja, sillä suurimman Icaruksen ajonopeus 30 km/h, kun pienemmät kulkevat 38 km/h.

Diecin tuoreimmat uutuudet esiteltiin Agritechnica-näyttelyssä. Tapahtuman luonteen huomioon ottaen mallit oli suunnattu maatalouden tehtäviin. Erityisen mielenkiintoinen on Dana Rexrothin kanssa yhteistyössä kehitetty Agri Max 50.8 Powerx2 -konseptikurottaja. Käytössä ns. HVT1-vaihteisto, joka yhdistää hydrostaattisen ja mekaanisen vaihteiston.

Kysyntä on vilkasta

Parviaisen mukaan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. ”Tämä vuosi on myynnillisesti yllättänyt, tarjouksia on sisällä myös ensi vuodelle. Uskonkin vakaasti merkin ja tuotteen olevan hyvä. Toivottavasti tilanne jatkuu samanlaisena myös jatkossa, eikä maailman epävakaa tilanne vaikuta kurottajamarkkinoihin”.

Lue lisää