Maarakennus
Esittely QuattroX

QuattroX-kuormaimet tarjoavat hyvää hinta-laatusuhdetta ja panostusta jälkimarkkinoihin

Alle viiden tonnin pyöräkuormainten markkinoilla on tungosta, sillä merkkejä ja malleja on todella runsaasti. Osuuksia hamuaa myös uusi merkki, QuattroX, joka pyrkii löytämään jalansijaa ennenkaikkea hinta-laatusuhteella.
Arto Turpeinen
QuattroX-kuormainmallisto koostuu tällä hetkellä neljästä koneesta, joiden työpainot ovat 1 700–3 400 kiloa.

Syyskuun Maxpo-näyttelyssä ensiesiteltiin kokonaan uusi tuoteperhe Suomen markkinoille. QuattroX:n toiminnan pääpaino on pienkuormaajissa, mutta saatavana on myös minikaivukone ja vastapainotrukkeja.

Yritys on perustettu muutamia vuosia sitten. Kimmokkeen maahantuonnin aloittamiselle Antti Lähteenmaa ja Jouni Neste saivat vierailtuaan Bauma China -näyttelyssä, jossa he tutustuivat yrityksen tuotteisiin. Uutta potkua projektiin saatiin, kun Visuveden Motopalvelu Oy:n Hannu ja Harri Kangaspusun liittyivät toimintaan. Motopalvelu on toiminut menestyksekkäästi metsä-alalla vuosikausia, mutta nyt tavoitteena on monipuolistaa toimintaa.

Sikaa ei olla ostamassa säkissä, sillä Suomen QuattroX:n edustajat ovat vierailleet Shanghain lähellä sijaitsevalla tehtaalla useaan otteeseen. Kiinalaisvalmistajien kirjo on varsin värikäs, joten visiiteillä on haluttu varmistaa koneiden riittävä laatu.

”Kiinalaisvalmistajien laatu vaihtelee suuresti, joten täytyy tietää mitä on hakemassa. QuattroX:ssä on eurooppalainen hydrauliikka ja japanilainen moottori, joten pystymme kilpailemaan ennen kaikkea hinta-laatusuhteella”, Harri Kangaspusu hahmottelee.

Useita kuormaajamalleja

Kuormainmallisto koostuu tällä hetkellä neljästä koneesta, joiden työpainot ovat 1 700–3 400 kiloa. Tulossa on myös QX81E-malli, joka sijoittuu sarjan yläpäähän. Kaikissa kuormaimissa käytetään Kubotan moottoreita. Tehot ovat 18,5–36,5 kilowattia. Nyt esitellyt koneet sijoittuvat vanhalle päästötasolle, mutta uuden päästötason mallit saapuvat Suomeen vuodenvaihteessa.

Erityisen mielenkiintoinen on suurin QX850T, jonka teleskooppipuomilla saavutetaan peräti 521 cm:n nostokorkeus. Nostotehoksi puolestaan kerrotaan yli 2 100 kiloa. Turvallisen työskentelyn varmistaa kuormanhallintajärjestelmä, joka suurempien kurottajien tapaan estää koneen kippaamisen eteen noston aikana.

Myös muita tuotteita tulossa

Pyöräkuormainten lisäksi QuattroX-tuoteperheeseen kuuluu muitakin tuotteita. Vastapainotrukkeja on tällä hetkellä kaksi eri mallia – nostokapasiteetit ovat 2 000 ja 3 000 kiloa. Nostokorkeudet ovat 3 500 ja 4 500 mm. Laitteiden kerrotaan olevan sekä kompakteja että maastokelpoisia. Myyntiin on dieselmallin lisäksi tulossa myös akkuversio.

Alkuvuonna on tulossa myös QX-10-minikaivinkone, jonka työpaino on noin 2 000–2 500 kiloa. Protomalli on jo Suomessa, mutta myyntiversioon tulee vielä pieniä parannuksia, joten tarkemmat tekniset tiedot eivät ole vielä täysin selvillä. Tavoitteena on kuitenkin esitellä kustannustehokas ja helposti siirreltävä kone, jolla pienet kaivutyöt onnistuvat edullisesti. Tämän vuoden aikana QuattroX esittelee myös saksilavanostimen.

Kauhojen ja trukkihaarukoiden lisäksi koneisiin on saatavana erilaisia lisälaitteita, kuten paalipihtejä, rehukauhoja ja poria, jotka tulevat Kiinasta. Lumiaurat ovat kuitenkin kotimaisen Pomen valmistamia.

”Kuormaimien maastokelpoisuutta lisää keinuva keskinivel ja työntövoimaa 100 % tasauspyörästön lukko. Kone ei jää ristiriipuntaan missään olosuhteissa. Meille on tulossa Visuvedelle myös koeajorata, jolla asiakkaat pääsevät testaamaan laitteiden ominaisuuksia eri tilanteissa”, Kangaspusu hahmottelee.

Panostusta jälkimarkkinoihin

Vuosien varrella moni uusi merkki on pyrkinyt Suomen markkinoille, mutta varsin usein valloituksen esteeksi on noussut puutteellinen jälkimarkkinointi. QuattroX aikoo panostaa myös tähän tärkeään seikkaan, sillä Visuvedelle on avautumassa kiinteä toimipiste, jossa on saatavilla huollon lisäksi tärkeimmät varaosat. Käytössä on myös ympäri maan toimiva kenttähuolto.

”Haluamme varmistaa varaosien hyvän saatavuuden. Asiassa auttavat esim. Kubotan moottorit, joiden suodattimet käyvät usein QuattroX:n kanssa ristiin. Meille on tärkeää, että asiakas on tyytyväinen myös jatkossa. Maatilayrittäjien lisäksi tärkeitä kohderyhmiä ovat esim. logistiikka-ala ja kiinteistöhoito”, Kangaspusu kertoo.

Vaikka QuattroX:n toiminta onkin vielä alkuvaiheessa, niin kuormaimia on jo myyty noin 10 kappaletta. Tunnettujen komponenttien käyttämisen lisäksi yritys pyrkii varmistamaan tuotannon laadun myös siirtämällä painopistettä jatkossa enemmän kotimaahan. Jo tällä hetkellä osa varusteista, kuten lohkolämmitin ja led-valot asennetaan Suomessa.

QuattroX-kuormaimien hinnat asettuvat perusvarusteilla karkeasti 25 000–40 000 euron välille.

Lisätietoja: www.quattrox.fi