Maarakennus

Cat 308E2 CR SB -kaivinkone: Huollettavuus huipputasoa

Arto Turpeinen
CAT 308E2 CR SB -kaivinkone otti vertailun kolmossijan.

Kone nousi vertailun kolmannelle sijalle kuljettajapisteiden ansiosta, vaikka tasapaksu tekninen suorituskyky laski pistemäärää. Catin hydrauliikka toimii täsmällisen napakasti ja nopeasti, minkä ansiosta polttoaineenkulutustestissä ojaa syntyi hieman muita enemmän. Samalla polttoaineenkulutus oli kuitenkin suurin.

Caterpillarille tyypillisen tapaan myös testikoneen huollettavuus on hyvällä tolalla. Kaikki suodattimet ja yleisimmät remonttikohteet paljastuvat peltien alta erittäin hyvin näkyville. Hyvän suunnittelun ansiosta jopa keskusrasvarin säiliö on saatu mahdutettua konepeiton alle helposti käsiksi päästävään paikkaan.

Koneen peräpunttiin on asennettu lisäpaino, jonka vuoksi peräylitys sivulle oli vertailun suurin, 41 cm. Kumilappuisten rautatelojen kanssa, jotka ovat vakiovaruste, työpainoksi muodostui yli 9700 kiloa. Edellä mainitun yhdistelmän ansiosta Catin kaatokuormat olivat kärkitasoa. Myös ulottuvuus oli vertailun paras, kun yläsylinterin tappi oli asetettu ulompaan kiinnitysreikään. Silloin tosin kauha ei yltänyt kiinni puskulevyyn.

Näkyvyys ohjaamosta ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä vasemmalla pilarit ovat paksut. Oikeanpuoleinen ikkuna on puolestaan pommitettu täyteen tarroja. Koneen vakiovarusteisiin kuuluu myös peruutuskamera. Testikuljettajat eivät mieltyneet näyttöpaneelin kautta tehtävään kauhan pikalukitukseen, sillä ratkaisun koettiin olevan turhan hidas.

Kaivuergonomiaa parantaa hyvin sijoitetut käsinojat, joiden korkeutta voi säätää. Pituussuunnassa ohjaamossa on myös riittävästi tilaa, ja esimerkiksi puskulevyn käyttövipu on juuri oikealla paikalla. Catissa oli ainoana koneena puskulevyn vaihdettava terä. Myös ajopolkimet saivat kehuja.

Vakiovarusteita: Led-työvalot, tankkauspumppu, rautatelat, 450 mm + pultattavat kumilaput, lisävastapaino 250 kg, ilmajousitettu lämmitettävä istuin, takakamera

Testikoneen lisävarusteita: Lohkolämmitin, SKF MonoFlex -keskusvoitelujärjestelmä 2 kg säiliöllä,Indexator RT30, multi, S45, TE-kauhanpyörittäjä.

Testikoneen hinta: Hintaa ei ilmoitettu

Pisteet: 702 pistettä

Hintaa ei ilmoitettu

Lue lisää