Tekrila Oy luottaa kiinteistöhuollossa WL95 -pyöräkuormaajaan, joka Wacker Neuson -malliston suurin kone – työskentelyä jouhevoittaa kuormaajan hyvin suunnitellut yksityiskohdat

Kun työkohteet kiinteistöhuollossa ovat suuria teollisuuslaitoksia ja kauppakeskuksia, on myös aurattavaa ja hiekoitettavaa paljon. Työn pitää sujua vauhdikkaasti, jotta alueet ovat yritysten toiminta-aikaan kunnossa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Riihimäkeläisen kiinteistöhoitoyritys Tekrila Oy:n toiminnan painopisteet ovat talviaikaan kiinteistöjen talvikunnossapidossa ja kesällä viheralueiden hoidossa erilaisten kiinteistöhoito- ja rakennustöiden ohella. Vuonna 2014 aloittaneen yrityksen toiminta on vuosien saatossa kasvanut, ja samalla konekantaa on pitänyt päivittää vastaamaan paremmin laajentunutta toimintaa.

Kun hoidettavien kohteiden määrä nousi kahdenkymmenen paikkeille, alkoivat rajat tulla vastaan. Etenkin kun hoidettaviksi kohteiksi oli tullut suurehkoja teollisuuslaitoksia sekä kaupan alan toimijoiden pihoja ja pysäköintialueita eri puolilta kaupunkia, alkoivat yön ja aamun tunnit käydä vähiin. Lopulta ratkaisuna oli työkoneen päivittäminen suurempaan sekä työlaitteiden uusiminen.

Wacker Neuson WL95:

  • Wacker Neuson -malliston suurin kone yli 10 t. työpainollaan
  • Kone voidaan varustaa joko suorilla tai Z-aisastolla
  • Työlaitteina on Snowek U480 U-aura, Serco Vilho 2000LKS -lautassirotin ja Snowekin keräävä harja

Suurempi ja tehokkaampi kone

Uutta konetta hankittaessa ja sitä varusteltaessa kriittisiä seikkoja olivat koneen suorituskyky sekä muuntuvuus erilaisten kohteiden vaatimuksiin. Lähtökohtaisesti oli selvää, että yhä suuremmasta määrästä työkohteista, tuli koneen olla riittävän voimakas ja kykenevä nopeaan työskentelyyn. Myös siirtonopeudella on merkitystä. Lisäksi koneessa käytettävien työlaitteiden tuli palvella mahdollisimman tehokkaan työskentelyn ajatusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tekrila Oy:llä oli aiemmin käytössä noin kuuden tonnin painoinen Kramer 680, jossa oli työlaitteina 4 metrin zoom-aura, jolla ajettiin käytännössä 2,5 metrin leveydellä sekä 2 metrin telasirotin. ”Kramerissa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta se alkoi vaan käydä pieneksi. Edes suuremmilla työlaitteilla siitä ei olisi saatu enempää irti, sillä koneen koko ei olisi niillä enää riittänyt tarkoituksenmukaiseen työskentelyyn”, Tekrila Oy:n yrittäjä Riku Lappalainen kertoo.

Pitkän harkinnan ja usean koeajon sekä tarjousten jälkeen Lappalainen päätyi työpainoltaan reilut neljä tonnia suurempaan Wacker Neuson WL95:n. Tekrila Oy:n hankkimassa koneessa on perusmallia 0,5 litraa suurempi ja 15 kW tehokkaampi Deutzin 115 kW tehoinen moottori. Koneessa on myös tehokkaampi, 180 litraa minuutissa tuottava työhydrauliikka, kun vakiomallissa hydrauliikan tuotto on 150 litraa minuutissa. Eteen tulee pareittain kaksi hydraulilinjaa sekä vapaalinja ja shokkilinja. Valoille ja työlaitteelle on omat sähkölinjat. Puomistolla on kellunta, jonka voi kytkeä automaattisesti tietyllä nopeudella. Lisähydrauliikan ohjaus tapahtuu rullilla.

Koneeseen asennettiin Lincolnin keskusvoitelujärjestelmä. Renkaiksi valittiin Nokian Hakkapeliitta TRI palarenkaat, lisävalot katolle ja taakse led-peruutusvalot.

Hiekoittimen helppokäyttöinen ohjainboxi on kätevästi oikealla kädellä. Vapaavaihde valitaan suunnanvaihtajan napista. Lisähydrauliikkaa ohjataan rullilla.
Hiekoittimen helppokäyttöinen ohjainboxi on kätevästi oikealla kädellä. Vapaavaihde valitaan suunnanvaihtajan napista. Lisähydrauliikkaa ohjataan rullilla. Kuva: Timo Rintakoski
Tehokas hydrauliikka mahdollistaa monipuoliset työlaiteoptiot.
Tehokas hydrauliikka mahdollistaa monipuoliset työlaiteoptiot. Kuva: Timo Rintakoski

Uudenlaiset työlaitteet

Myös työlaitteet päivitettiin samalla vastaamaan suuremman koneen kapasiteettia. Auraksi valittiin Snowek U480 U-aura, jonka työleveys on 4,8 metriä. Hiekoittimeksi hankittiin Serco Vilho 2000LKS lautassirotin, jonka tilavuus on 2 000 litraa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”U-auralla saa kerättyä lunta kasalle isolta alueelta kerrallaan. Ja kun alla on tehokas kone, niin voima riittää oikeasti puskemaan isonkin määrän lunta yhdellä vedolla,” Lappalainen korostaa.

Sercon lautassirottimessa on säädettävä levitysleveys 1–8 metrin haarukkaan. Sepelin pudotuslevyä säätämällä voi hiekoituskuviota muuttaa mieleisekseen. ”Telasirotin oli hyvä ja tarkka esimerkiksi jalkakäytävillä ja kapeilla poluilla, mutta lautassirottimella päästään merkittävästi nopeampaan työtahtiin suurilla alueilla. Ja jos esimerkiksi puoliperävaunu on laiturissa lastattavana, voidaan lautassirottimella hiekoittaa myös vaunun alta. Enää ei tarvitse odottaa, että lastaus on tehty ja pääsee hiekoittamaan,” hän listaa lautassirottimen tuomia etuja.

Edellisessä koneessa käytetty Snowekin keräävä harja jätettiin talteen kevään harjauksia varten.

Näkyvyys eteen ja sivuille on isommasta koneesta aiempaa parempi. Peruutuskamera valvoo koneen takapäätä.
Näkyvyys eteen ja sivuille on isommasta koneesta aiempaa parempi. Peruutuskamera valvoo koneen takapäätä. Kuva: Timo Rintakoski
Riku Lappalainen näkee, että suurempi ja tehokkaampi kone mahdollistaa osaltaan liiketoiminnan kasvattamisen.
Riku Lappalainen näkee, että suurempi ja tehokkaampi kone mahdollistaa osaltaan liiketoiminnan kasvattamisen. Kuva: Timo Rintakoski

Taloudellisempaa työskentelyä

Vaikka uuden ja suuremman koneen hankinta sekä työlaitteiden uusinta on aina merkittävä investointi, näkee Riku Lappalainen jo ensimmäisen talven perusteella saavutetun merkittäviä hyötyjä. Parasta on selkeästi kasvanut työnopeus. ”Tämä mahdollistaa sen, että pystyn ottamaan ja hoitamaan enemmän kohteita.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen merkillepantava asia on alentunut polttoaineenkulutus. Kovin tarkkoja laskelmia Lappalainen ei vielä vajaan 300 työtunnin perusteella ole tehnyt, mutta nyt polttoainetta kuluu alle 10 litraa tunnissa täydellä teholla ajettaessa. Aiemmin polttoainetta kului enemmän, sillä pienempää konetta piti ajaa enemmän täydellä teholla. Nyt tehokkaampi ja suurempi kone mahdollistaa säästeliäämmän kaasun käytön tehokkuuden tai nopeuden siitä kärsimättä. Pieni plussa tulee myös siitä, että pienemmän kulutuksen ja suuremman tankin myötä ei tankkaamassa tarvitse käydä niin usein. Varttitunnin ajansäästö aamun kiireessä voi joskus olla kultaakin kalliimpi.

Myös näkyvyys työalueelle ja ympäristöön on korkeammalta aiempaa parempi, mikä osaltaan nopeuttaa työskentelyä tehden siitä myös turvallisempaa.

Merkittävin uuteen totuteltava seikka oli ohjaustavan muutos. Nelipyöräohjatun tavoista poisoppiminen otti aikansa, mutta nyt homma sujuu hyvin, eikä peräpäätä tule enää vahdattua, kuten aiemmin.

Katso myös Wacker Neuson WL 95 -pyöräkuormaajasta video , missä se vauhdikkaasti siirtää lunta huoltokohteen pihamaalla!

Lue lisää