Lukijan idea

Sisäpuoliset liukuovet halliin

Isokin ovi liukuu nätisti sisäpuolelle.

Kapean hallin ongelma riivaa monia maatiloja. Vielä 1980-luvulla rakennettiin 10–12 metriä leveitä halleja, joihin nykyiset koneyhdistelmät eivät meinaa mahtua kunnolla sisään. Myös uudemmissa halleissa, jotka on syystä tai toisesta rakennettu kapeiksi, on sama ongelma.

Erkki Mäkelä keksi kätevän ratkaisun ongelmaan. Mäkelän konehallissa on oviaukko päädyssä, ja oviratkaisu oli pohdinnan alla. Leveä nosto-ovi oli kovin kallis ja se veisi tilaa aukon yläpuolelta, eivätkä taiteovetkaan ihan halpoja ole. Ne myös kaventaisivat auki ollessaan oviaukkoa.

Mäkelä kertoo, että ratkaisu ongelmaan alkoi hahmottua palaverissa, kun kuivakkaan seminaarin aikana silmään sattuivat sivuseinille siirrettävät seminaarihuoneen väliseinät. Mäkelä mittaili hallinsa oviaukkoa ja totesi, että samalta pohjalta hallin oviongelmakin ratkeaa. Hän hitsaili ovien rungot itse ja jakaa innovaationsa oheisten kuvien avulla myös Koneviestin lukijoille.

Ovien kiskot on asennettu oviaukon yläkamanaan hallin sisäpuolelle. Toinen kisko on sivuseinän yläosassa ja ovet pääsevät liukumaan kiskoja pitkin siten, että oven keskimmäinen reuna liukuu vain päätykiskossa. Nurkan puoleinen reuna taas liukuu vain sivuseinällä olevassa kiskossa.

Liukurullat on vielä asennettu laakereiden kanssa, joten ne pyörivät varmasti herkästi. Sivuseinällä on kisko myös oven alareunaa varten, joten auki jäädessään ovet eivät pääse heilumaan tuulessakaan.

Mäkelä harmittelee ainoastaan sitä, että ovipäädyn nurkat jäävät nyt hyödyntämättä, kun niihin ei voi pinota tavaraa. Toisaalta – sehän on vain hyvä juttu, kun nurkat pysyvät siisteinä.

Lue lisää