Lisäartikkeli: Management ratkaisee peltojen hoidossa!

Jussi Knaapi
Tässä on koko ympäristöystävällisen viljelyn ydin. Peitteinen viljely ja maksimaalisen pitkä yhteyttävien kasvien tuotantosykli tarvitsevat kaiken saatavilla olevan hiilidioksidin! Jos kasvi olisi pelkästään ilmasta saatavan hiilidioksidin varassa, kasvu hiipuisi. Terveestä elävästä maasta saatava hiilidioksidihengitys kääntyy kasvin yhteyttämiskoneiston kautta takaisin hyötykäyttöön. Kasvi tuottaa sekä satoa, että sitoo hiiltä takaisin juuristovyöhykkeelle. Miten hyvin tämä toimii käytännössä, riippuu monesta tekijästä, joihin onneksi voimme pellon hoidolla vaikuttaa.

Kun puhumme peltojen hoidosta, nostamme helposti tikun nokkaan aina yhden teeman kerrallaan. Tällöin on vaara, että emme näe metsää puilta. Toivottavasti oheiset kuvat laajentavat tilannekuvaa – peltojen hoito ja sen seurauksena mahdolliset päästöt on aina asetettava saatua hyötyä vastaan. Emme edelleenkään elä ilman ruokaa ja kotimaassa lähellä tuotettu ruoka on aina se paras vaihtoehto. Tästä emme varmaankaan ole erimielisiä. Parhaimmillaan lähiruoan tuotanto on lisäksi maaperän kuntoa vaalivaa, multavuutta kartuttavaa, luonnon monimuotoisuutta säilyttävää ja kaikkiaan ympäristölle positiivinen – ei negatiivinen toiminto!

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää