VR-tekniikka

Lisäartikkeli ja video: Tuleeko VR-tekniikka yleistymään

Jussi Knaapi
VR-esityksen idea näkyy tässä. Ns. kromakankaan avulla henkilön taustalle voidaan ”vaihtaa” haluttu maisema. VR-lasit aistivat liikkeen, jolloin virtuaalitilassa voidaan liikkua. Maisemaanon myös mahdollista sijoittaa esimerkiksi työkoneita – tässä Multivan suorakylvökone. Taustalla näkyy ”aito” Loimaan Viljelymenetelmäkentän maisema.

Olemme nyt ottaneet ensimmäisiä askelia virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä maataloussektorilla. Koneagrian pilottinäytös oli toki vaatimaton alku, mutta avasi ehkä polkua eteenpäin. Sovitettuna isompaan digitalisaation raamiin, tulee VR olemaan jatkossakin voimakkaasti esillä. Teollisuuden, opetuksen, neuvonnan ja myös itse viljelyn kehityksessä VR tulee olemaan tavalla tai toisella mukana. Haaste on kova, mutta ei mahdoton.

Syksyn ilmastokeskustelujen aikana energian kulutuksen ja jättämämme hiilijalanjäljen teemat ovat olleet voimakkaasti esillä. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten kehitys kehittyy. Saammeko perinteisten näyttelyjen ja seminaarien rinnalle VR-tekniikan keinoin mahdollisuuden osallistua tilaisuuksiin myös etänä hiilijalanjälkeä säästäen? Etäosallistumisen tekniikkaa hyödynnetään jo seminaareissa, jolloin esitykseen voidaan myös osallistua kysymyksiä esittäen ja kuunnellen.

Seuraava VR-tekniikan askel tullaan ottamaan jossain vaiheessa. Vielä nykyisellään esimerkiksi VR-lasien hintaluokka on korkeahko. Langattomien ja oman prosessorin sisältävien lasien hintaluokka nousee vielä yli 500 euron.

Oma lukunsa on itse esityksen rakentaminen, jossa vaivaa ja kuluja on toistaiseksi niin paljon, ettei kyse ole jokamiehen ratkaisusta. Ehkä ensimmäiset ”arkisovellutukset” ovatkin ns yhdistettyä todellisuutta (MR eli mixed reality), jossa on elementtejä myös AR-tekniikasta. Tällöin käytetään laseja, joiden kautta näkyy ”normaali” maisema ja sen päälle asemoidaan haluttuja lisäosioita, kuten esimerkiksi kuvassa näkyvä salaojakartta.

Lue Tietoa ja tuloksia uudella tekniikalla -artikkeli KV15/2018!

Aiheeseen liittyvät artikkelit