Claas Xerion

Lisäartikkeli: Claas Xerion traktoreita on Suomessa

Xerion on kokonsa ja hintansa vuoksi harvinainen, mutta ei kokonaan tuntematon traktori Suomessa.
Uolevi Oristo

Kesko myi ensimmäisen Claas Xerion traktorin Suomeen Åsbro Mjölk -maitotilalle Kruunupyyhyn vuonna 2010. Claas Xerion 3800 VC -traktori teho on 279 kW. Se toimitettiin tehtaalla asennetulla SGT-lietevarustuksella. Levitys hoituu 8,6 metrin Bomech-laahavannaslevittimellä, rungon päälle asennetun säiliön tilavuus on 15 kuutiota.

Åsbro Mjölk päätyi Xerioniin, koska se vastaa käyttöominaisuuksiltaan itsekulkevaa levitintä. Maan tiivistymistä voidaan vähentää käyttämällä ns. koirankäyntiä, jossa taka- ja etupyörät kulkevat eri jälkeä pitkin. Xerion on pienillä lohkoilla ketterämpi kuin ison traktorin ja lietevaunun yhdistelmä. Xerionia voidaan käyttää myös muissa niitossa ja muokkaustöissä.

Timo Laaksonen hankki Claas Xerion 3800 traktorin Liedossa sijaitsevalle Paappalan tilalle. Timo hankki koneensa käytettynä Virosta. Sitä käytetään pääasiassa Horsch-kultivaattorin vetoon.

”Xerionin tehon ja massan ansiosta kultivointi voidaan tehdä niin suurella ajonopeudella, että olki sekoittuu tehokkaasti koko muokkauskerrokseen. Xerion on myös huomattavasti mukavampi tieajossa kuin telatraktori, jolla vedimme aiemmin kultivaattoria”, perustelee Timo Laaksonen hankintaansa.

Lue myös muut Koneviestissä julkaistut Claas Xerion -artikkelit (KV Plus Tilaajille):

KV 8/2011: Claas Xerion -traktori on vaihtoehto ajettavalle työkoneelle

KV 12/2010: Suomen ensimmäinen Claas Xerion -traktori Åsbruk Mjölkille – vaihtoehto ajettavalle lietteenlevittimelle

Lue myös Claasin kehityksestä ja historiasta Yli 150 000 traktoria valmistaneella Claasilla on pitkä kokemus traktoreiden valmistuksesta – näillä kehityshankkeilla yritys on kasvanut tärkeäksi kansainväliseksi toimijaksi KV 18/2020!

Aiheet Claas
Lue lisää