Video: Katso videolta ja lisäkuvista, miten Bednar MZ600 -vaakatasomurskainta voi käyttää viherkesantojen ja lannoituskasvustojen lisäksi sängen murskaukseen

Uolevi Oristo
Automaattiohjaus tehostaa vaakatasomurskaimen käyttöä, koska se mahdollistaa laajat käännökset ja koneen koko työleveyden hyödyntämisen.

Vaakatasomurskain on Suomessa melko uusi koneryhmä, joka on käyttö yleistynyt luomuviljelyn lisäksi perinteisessä viljelyssä. Vaakatasomurskaimella voidaan hoitaa tehokkaasti laitumia ja ympäristönhoitopeltoja. Sitä voidaan käyttää myös viljan korjuun tehostamiseen. Leikkuupuimurin teho kasvaa, kun sänki jätetään pitkäksi ja murskataan eri työvaiheena puinnin jälkeen. Puinti voidaan myös aloittaa aamulla varhaisemmin, koska lähellä maan pintaa oleva kasvusto kuivuu hitaammin kuin tähkät.

Sänki kannattaa jättää pitkäksi silloin, jos viljakasvuston joukkoon on kylvetty kerääjäkasveja. Vaakatasomurskain jättämä ”epäsiisti” niittojälki hidastaa kerääjäkasvien ja viherlannoitusnurmien kasvua, mikä helpottaa niiden syysmuokkausta.

Vaakatasomurskaimen työsaavutus on useita hehtaareja tunnissa, jos vetokoneessa on riittävästi tehoa. Käytimme vetokoneina 140–205 hevosvoiman traktoreita, kun Koneviesti kokeili 6 metriä leveää Bednaria viherhoitopeltojen sekä rapsi- ja kuminakasvustojen murskaukseen puinnin jälkeen.

Katso videolta, millaista murskausjälkeä Bednar tekee pellolla!

Lue myös Bednar MZ6000 -vaakatasomurskaimen kokeilujuttu Bednar MZ6000 -vaakatasomurskain soveltuu monipuoliseen murskaukseen ja työhön KV 16/2020!

Lue lisää