Claas Axion 960 TerraTrac

Lisäartikkeli + lisäkuvat: Kumitelatraktorit yleistyvät

Uolevi Oristo
John Deere 8345 RT -telatraktorissa on vain kaksi telaa. Traktoria ohjataan muuttamalla telojen nopeutta.

Telojen suosion kasvulle löytyy useitakin syitä. Kumitelojen ja tela-alustojen kehitys on mennyt huimasti eteenpäin. Nykyaikaisella telatraktorilla voidaan ajaa maantiellä jopa mukavammin kuin monilla kumipyörökoneilla, kuten Koneviestin numerossa 8/2020 esitelty Claas Arion Terra Trac osoittaa. Telakoneiden nopeus on kuitenkin rajoitettu 40 km/h.

Kumitelatraktoreiden tarjonta on lisääntynyt ja toteutustapoja on useita. Puolitelojen suosio kasvaa, koska peruskone on teknisesti lähes sama kuin vakiotraktori. Suurin muutos on takapyörien korvaaminen teloilla, jotka voivat olla joko valmistajan omaa tuotantoa, kuten Claasilla, tai ostettu komponenttien valmistajalta.

Traktorin ohjaustapa riippuu telojen toteutuksesta. Puolitelamalleja ohjataan etuakselilla ja Case Quadtracissa on runko-ohjaus. Agcon kahdella telalla varustettuja traktoreita ohjataan Caterpillarin kehittämällä tasauspyörästö-ohjauksella (differential steering), jota käytetään myös puskutraktoreissa.

Telat alentavat pintapainetta, koska telojen kosketuspinta-ala on vähintään samaa luokkaa paripyörillä varustetun traktorin kanssa. Muokkauskerroksen tiivistyminen vähenee, vaikka telat nostavat jonkin verran traktorin omaa massaa.

Telojen tai paripyörien tuoma lisäpaino nostaa koneen massaa, mikä näkyy parempana vetotehona. Ajoalustan kosteus ja kasvusto vaikuttavat telatraktorin vetokykyyn enemmän kuin kumipyörätraktoriin. Telojen pito voi kovalla savipellolla oleva aamukasteen kostuttaman oljen päällä olla todella heikko.

Valmistajien suurin syy käyttää hinnaltaan kalliimpia telaratkaisuja löytyy kuitenkin tieliikennelaeista. Levikepyörien käyttö tiellä on useimmissa maissa kielletty ja traktorin sekä työkoneiden leveys on rajoitettu 3 metriin, minkä alittaminen onnistuu helpommin teloilla kuin leveillä renkailla.

Onneksi telat säästävä maan rakennetta silloinkin, kun ne on hankittu vain kapeamman kuljetusleveyden vuoksi.

Lue Claas Axion 960 Terra Tracin kokeilusta Claas Axion 960 Terra Trac -traktorin telat vähentävät maan tiivistymistä ja säästävät polttoainetta KV 08/2020!

Lue lisää