Kotieläintuotanto

Isoja eroja lypsyrobotin huoltokustannuksissa– ennakkohuololla häiriöt minimiin

Lypsyrobottien huoltokustannuksista liikkuu monenlaista tarinaa. Hurjimmat huhut voivat säikäyttää automaattisen lypsyjärjestelmän hankintaa suunnittelevia pahan kerran. Koneviesti selvitti, mitä automaattisen lypsylaitteiston huolto ja kunnossapito todellisuudessa maksaa.
Ilpo Pulkkinen (oik.) pitää säännöllisten huoltokäyntien lisäksi tärkeänä myös päivittäistä lypsyrobotin toiminnan tarkkailua. Huoltomies Hannu Tuunanen käy tekemässä lypsyrobotin huollon neljästi vuodessa.

Lypsyrobotit ovat viimeisen viiden vuoden aikana tulleet jäädäkseen maidontuotantoon. Suomessa on käytössä jo lähes kahdeksansataa robottia ja meillä on edustettuna kolme robottimerkkiä. Eniten lypsyssä lienee Lelyn robotteja ja toiseksi eniten DeLavalin VMS-robotteja. Kolmantena robottimerkkinä suomalaisilla maitotiloilla lypsää tanskalaisen SAC:n valmistama RDS.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää