Koneklassikot
The Ivel

Suomen traktorihistoria alkoi 110 vuotta sitten, jolloin esiteltiin Ivel-maanviljelysautomobiili – The Ivel oli ensimmäinen sarjatuotettu eurooppalainen traktori

Suomalaisilla maatiloilla oli vuonna 1910 kolme traktoria, joista yhtäkään ei voitu sanoa hyväksi, ei edes välttäväksi. Näistä englantilaisista koneista vähiten huono oli Kirkkonummen Vårnäsiin ostettu The Ivel, joka oli ensimmäinen eurooppalainen sarjatuotettu traktori.
Kimmo Kotta
The Ivel oli ensimmäinen sarjatuotettu eurooppalainen traktori. Niitä tehtiin vuosina 1902–1915 Englannin Biggleswadessa tietolähteestä riippuen 380–480 kappaletta, tuplasti suurempiakin lukemia on esitetty. Kuvan Ivel vm.1903 myytiin pari vuotta sitten Cheffinsin huutokaupassa 328 600 punnalla (383 500 euroa). Kaikkiaan 8 Ivel-traktoria on säilynyt.

Konevoimaa sovellettiin Suomessa ensimmäistä kertaa peltotöihin vuonna 1898, jolloin Hollolan Pyhäniemeen ostettiin varatuomari Carl Oscar Collinin toimesta englantilainen Fowlerin höyryauralaitos, johon kuului kaksi vinsseillä varustettua 19 tonnin höyrytraktoria ja 6-siipiset aurat, jotka liikkuivat vaijerivedolla edestakaisin höyrykoneiden väliä.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää