Koneklassikot

John Deere ja John Deere-Lanz uudistivat koko traktorimallistonsa 60 vuotta sitten – tällaisia olivat 1960-luvun John Deere -traktorit

John Deere ja John Deere-Lanz panivat 60 vuotta sitten vanhentuneet traktorinsa kokonaan uuteen uskoon. Isot amerikkalaiset mallit onnistuivat täydellisesti, mutta pienemmissä, ja varsinkin saksalaisissa, riitti parannettavaa.
Valmistaja
John Deeren v.1960 esittelemän New Generation- eli 10-sarjan suosituin malli oli 6-sylinterinen 88 hv:n 4010. Märkiä levyjarruja, ohjausta ja voimanottoa hallittiin hydraulisesti. Suljetun työhydrauliikan säteismäntä- pumpun tuotto oli 84 l/min. Tämän aikansa moderneimman traktorin sai bensa-, nestekaasu- tai dieselkäyttöisenä.

Legendaarinen Lanz-tehdas oli 1950-luvun puolivälissä kassakriisissä, mikä johtui hitaasta sodan jälkipyykistä toipumisesta ja taantuneesta traktorimyynnistä. Mannheimin tehdas tuotti edelleen 1-sylinteristä kuulapää-Bulldogia, joita oli yritetty uudistaa monin tavoin ajanmukaisemmiksi, mutta niiden aika oli auttamattomasti ohi. Hätiin tuli John Deere, joka oli muiden amerikkalaisvalmistajien tavoin levittäytymässä Euroopan puolelle. Yli puolet Lanzin osakkeista siirtyi Deeren haltuun v.1956, lopullinen fuusio toteutettiin 4 vuotta myöhemmin.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää