Koneklassikot
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Pyöröpaalain täyttää 50 vuotta – näin kehittyi heinätöissä ihmistyövoiman korvaava paalainkone

Heinäntekoon on keksitty monenlaisia helpotuksia, mutta lopulliseen koneaikaan voitiin siirtyä vasta 1970-luvun alussa, jolloin kehitettiin nykymuotoinen pyöröpaalain. Ensimmäiset versiot tehtiin jo 60 vuotta aiemmin kokonaan erilaiseen tarpeeseen.
Valmistaja
Nebraskalaisen Ummo F. Luebbenin v.1910 patentoimaan menetelmään perustunut Allis-Chalmers Roto-Baler oli ensimmäinen teollisesti valmistettu pyöröpaalain, sarjatuotanto alkoi v.1947. Muuttuvakammioisen koneen tekemien paalien leveys oli 90 cm, halkaisija oli säädettävissä 35–55 sentin rajoissa, narua kului 8–10 metriä per paali. Vuoteen 1964 mennessä USA:ssa valmistui 77 200 paalainta ja Englannissakin joitakin tuhansia.

Nebraskalainen Ummo F. Luebben kehitti 1900-luvun alussa koneen, joka pyöritteli hihnojensa välissä tiukkoja olkirullia, joita pystyi käyttämään lämmitykseen puun asemasta. Lämpöarvo oli heikko ja tuhkaa syntyi runsaasti, mutta Luebbenin paalaimen avulla voitiin hyödyntää muuten arvotonta olkea, jota oli preerialla enemmän kuin puuta.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää