Koneklassikot

Keskieurooppalaiset traktorit 70 vuotta Suomessa – 1950-luvulla oli tarjolla lukuisia eurooppalaisia traktorimerkkejä

Valtaosa viime aikojen tuontitraktoreistamme on tehty Saksassa, Ranskassa ja Itävallassa. Traktoriteollisuuden muinoinen mahtivaltio Englanti on saanut väistyä taka-alalle. Koneellistumisen vilkkaimpina vuosina tilanne oli päinvastainen.
Valmistaja
Saksassa oli kaksi Lanz-tehdasta, joista vähemmän tunnettu oli Aulendorfissa vuosina 1929–78 toiminut Herman Lanz GmbH. Sekaannusten välttämiseksi traktorit markkinoitiin Hela-merkkisinä. Maanviljelyskauppa Oy suunnitteli 2-sylinterisen 28 hv:n mallin tuontia, mutta D-markkoja myönnettiin vain kolmeen esittelytraktoriin.

Sotavuosista vähitellen toipunut Suomi pystyi 1950-luvun alussa tarjoamaan valtaosalle kansasta jonkinlaisia uutuuksia. Urheiluharrastajat saivat Olympialaiset, ulkomaanmatkaajat Seutulan lentoaseman ja Eteläsataman Olympialaiturin, helsinkiläiset liikennevaloja, julkkisten seuraajat Miss Universumin ja nouseva nuoriso Aku Ankan, Coca-Colan sekä Jenkki-purukumin. Viljelijöitäkään ei unohdettu, sillä ainakin teoriassa tarjolla oli 30 traktorimerkkiä, joista suunnilleen puolet oli tehty traktoreistaan vähemmän tunnetussa Keski-Euroopassa.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää