Koneklassikot
Vertailu Allis-Chalmers D270; David Brown D25

Miten pärjäävät kyntöpellolla 1950-luvun keskisarjan brittitraktorit? – Koneviesti testasi Allis-Chalmers D270 - ja David Brown D25 -traktoreita

Allis-Chalmers ja David Brown olivat 1950-luvulla Fergusonin ja Fordson Majorin jälkeen myydyimpiä brittitraktoreita. ”Kallis Jalmari” ei ollut lähellekään yhtä haluttu merkki kuin ”Taavetti”, tutkimme löytyisikö siihen syytä.
Kimmo Kotta
David Brown ja Allis-Chalmers kuuluivat 1950-luvulla runsaimmin myytyihin brittitraktoreihin, edellä olivat huippusuositut Ferguson ja Fordson Major. SMK:n ja sittemmin Vehon markkinoimaa David Brownia myytiin tuontisäännöstelyn päättymiseen (1957) mennessä 3 170 kappaletta, Allis-Chalmersia 1 354.

Englantilaiset traktorit olivat asiantuntijoiden mielestä sopivimpia 1950-luvun Suomeen, ja kun punnan vaihtokurssi oli vielä hyvin edullinen, myönsi varantoja tarkasti vartioinut Lisenssitoimikunta valuuttoja mieluiten brittimerkeille. Säännöstelyajan ykkösmerkkejä olivat Fordson Majorit ja Fergusonit, seuraavina brittilistalla olivat David Brown ja Allis-Chalmers, joiden suosituimpia malleja pääsimme syyskynnöillä vertailemaan.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää