Koneklassikot

Turpeen käyttö on vuosien saatossa edistänyt suomalaista vientiteollisuutta – turpeen kysyntä antoi Valmetille ja Valtralle mahdollisuuden kasvattaa traktorikokoa

Turvetuotanto kasvoi 1970 ja -80 lukujen energiakriisien jälkeen nopeasti, mikä vaikutti myös turpeen korjuumenetelmien kehitykseen ja korjuussa tarvittaviin koneisiin. Traktoreiden koot kasvoivat, mikä tarjosi Valmetille ja myöhemmin Valtralle mahdollisuuden kasvattaa traktoreidensa kokoluokkaa kuusisylinterisillä moottoreilla varustettuihin koneisiin.
Uolevi Oristo
Valtran edessä olevalla viivotinkarheejalla kerätään suon pinnalla kuivunut turve saran viereen karholle, josta se voidaan kerätä aumaan. Valtra 8000- sarjan traktorin takana on jyrsin, joka irrottaa ohuen turvekerroksen kuivumaan suon pinnalle.

Kotimaiset konepajat kehittivät tuotantokoneita aluksi lähinnä kotimarkkinoille. Alla on tällä hetkellä vielä muutama valmistaja, joiden tuotannosta menee tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin osa vientiin.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää