Koneklassikot

Traktorin neliveto on vanha keksintö, mutta sen yleistymiseen kului pitkä aika

Kaikilla pyörillään vetäviä traktoreita on tehty aina 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien, mutta enemmälti aiheeseen paneuduttiin vasta toisen maailmansodan jälkeen. Suomeen ensimmäiset maatalouskäyttöön ostetut 4-vedot tulivat 70 vuotta sitten, mutta yleistymiseen oli vielä pitkä matka. Urakkamiesten erikoiskalustoon aiemmin kuuluneet nelikkotraktorit alkoivat mennä kunnolla kaupaksi vasta 1980-luvulla, jolloin niitä oli puolet uusista traktoreista. Viimeiseen 20 vuoteen täällä ei ole myyty kuin muutama takavetoinen traktori.
Kimmo Kotta
Oy Laatuvaunu Ab:n v.1950 tuomat neljä MAN Ackerdiesel -traktoria aloittivat maataloutemme 4-vetokauden. 30-hevosvoimainen AS 330 A ei ollut takavetoisia saksalaismerkkejä kalliimpi, mutta diesel-Majoriin verrattuna hintaa kertyi kaksinkertaisesti. Kaikkiaan Suomeen tuli n. 400 "Mannea", joista suurin osa 4-vetoina. 60-luvun puolella, jolloin kysyntä oli suurimmillaan, maahantuojana toimi OTK.

Suomen ensimmäinen traktori, vuonna 1908 Elimäen Mustilaan hankittu englantilainen Saunderson A Universal Motor, veti kaikilla kolmella pyörällään, mikä yhdistettynä 4,3 tonnin painoon olisi taannut mahtavan vetotehon, jos tekniikka ja ominaisuudet olisivat olleet kunnossa.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää