Koneklassikot

Ensimmäinen kaivinkone rakennettiin lähes 200 vuotta sitten – samalla periaatteella toimivia kiinteän alustan kaivinkoneita tehtiin 70 vuotta

Ensimmäinen kaivinkone rakennettiin lähes 200 vuotta sitten. Alkuaikoina sitä kutsuttiin konelapioksi lähinnä siksi, että keksijän ajatuksena oli ollut rakentaa mekaaninen lapio, joka tekisi sadan lapiomiehen työn.
Tuntematon
Otisin ensimmäisestä kaivinkoneesta ei ole säilynyt yhtään alkuperäistä kuvaa tai piirrosta, mutta vuonna 1841 tehdyssä piirroksessa esitetyn koneen katsotaan kuvaavan suhteellisen tarkasti Otisin kaivinkoneen kolmatta versiota. Koneen alusta on tehty puusta ja höyrykattila on alustan takaosassa. Puusta on valmistettu myös kolmionmuotoinen nostopuomi. Se kääntyy sivusuunnassa 180 astetta valurautaisen keskipylvään varassa. Kääntämistä varten nostopuomin yläpäässä on puolikaaret, joihin kääntörummulta tulevat ketjut on kiinnitetty. 1,1 kuution kauha on kiinni varressa, jota voi ketjukoneiston avulla liikuttaa koneesta poispäin ja takaisin. Tätä varten on nostopuomissa ollut pieni höyrykone. Alkuperäisestä piirroksesta oli jätetty pois muun muassa tämä höyrykone sekä koneen takaosassa sijainnut höyrykattilan vesisäiliö ja koneistoa suojannut katos. Oheinen kuva on tehty vuoden 1841 piirroksen pohjalta.

Koneellisesti tapahtuvasta kaivamisesta oli haaveiltu jo satojen vuosien ajan. Kaivinkoneen keksiminen olisi mahdollistanut kanavien ja satamien rakentamisajan lyhenemisen muutamiin vuosiin aiemmin totutusta, usein kymmenistä vuosista.

Itse asiassa koneelliselle lapiolle oli mietitty useita erilaisia periaatteita jo 1400-luvulta alkaen. Niillä kaikilla oli yhteinen ongelma: keksinnöstä puuttui voima, joka olisi kyennyt liikuttamaan kauhaa.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää