Koneklassikot
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Alkuvuosina puimakone helpotti ja nopeutti puintia – koneen vastustajiakin oli, sillä koneen takia työttömiksi jääneet maatyöläiset aloittivat mellakoita

Puimakone oli ensimmäinen viljelytoimia olennaisesti helpottanut koneuutuus. Yksin­kertaisesta, pelkällä puintikelalla varustetusta laitteesta kehittyi aikojen saatossa täydellinen viljankäsittelylaitos, joka pui, lajitteli ja jopa paalasi. Puima­koneiden kulta-aika päättyi sotien jälkeen, jolloin länsimaissa siirryttiin seuraavaan vaiheeseen, eli leikkuupuimuriin.
Kimmo Kotta
Skotlantilainen insinööri ja myllynrakentaja Andrew Meikle (1719–1811) teki ensimmäisen puimakoneensa v. 1778. Laite perustui niin ikään skotlantilaisen Michael Menziesin 44 vuotta aiemmin patentoiman koneen tekniikkaan, mutta se ei toiminut kunnolla. Kun Meikle oivalsi, että jyvät ja kuoret irtoavat varmemmin iskemällä kuin hiertämällä, oltiin lopullisen puimatekniikan jäljillä.

Vilja puitiin aikojen alusta aina 1800-luvulle asti lyömällä korsia jotain kovaa pintaa vasten, jonka jälkeen viimeistenkin jyvien irtoaminen varmistettiin kepeillä tai erityisillä varstoilla hakkaamalla. Vilja saatiin talteen, mutta hyvin työläästi.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää