Koneklassikot
Husqvarna 242

Husqvarna 242 on 80-luvun moottorisahamalli, johon muita sahoja verrataan edelleen – nämä seikat tekevät sahasta klassikon

Moottorisahoista puhuttaessa – varsikin silloin kun keskustelu käydään kiivaasti kahden asianharrastajan kesken – mainitaan usein numerosarja 242. Kyseinen Husqvarnan 1980-luvun loppupuolella esittelemä sahamalli on se, johon saman ajan ja nykyisyydenkin sahoja verrataan.
Tommi Hakala
Moottorisahavalmistaja Husqvarna siirsi mallistonsa painopistettä kevyempien sahojen suuntaan 70-luvun lopulla esitellyllä 44-kuutioisella 444SE -mallillaan. Sen jälkeen mallisto modernisoitui ja 90-luvun alussa olikin pinon kunkuksi tullut klassinen 242-malli. Se oli tärkeä lenkki seuraavaan, eli 300-sarjaan kuuluneeseen 346XP-malliin siirtymisessä.

Samaa tahtia kuin monitoimikoneet yleistyivät järeiden puiden metsätöissä, moottorisahat kevenivät soveltumaan paremmin pienempirunkoisten puiden harvennukseen. Samaa tahtia nousi myös kevyempien 40-kuutioisten sahojen suosio. Sahavalmistaja Husqvarna oli jo 1970-luvulla tuonut markkinoille kevyet 40-kuutioiset 240- ja 340-mallit. Niiden muotoilu periytyi hieman järeytyneeseen 44-kuutioiseen 1980-luvun alun suosikkiin, Rivineloseen (444).

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää