Koneklassikot
Fiatagri 90

Fiatagri-mallisto puhutteli nelivetotraktorin tarvitsijoita 1980-luvuilla – markkinointi otti kaiken hyödyn neliveto-ominaisuuksista

Neliveto ja urakointi ovat yleensä aiheita, jotka yhdistetään ainakin vanhempiin Fiat-traktoreihin. Fiat-traktoreiden markkinoinnissa hyödynnettiin myös muotoilua, olivathan 80- ja 90-sarjojen ohjaamot korimuotoilija Pininfarinan suunnittelemia. Fiatin maahantuoja Työväline Oy panosti kuitenkin enemmän nelivedon etuihin, joita esiteltiin työnäytöksissä ja maatalousnäyttelyissä legendaarisen markkinointimies Teuvo Nummisen ikimuistoisen haitarinsoiton kera.
Tapio Vesterinen
90-sarja edustaa terrakottaväreineen tyypillistä Fiat-designia. Ajovaloumpioita lienee käytetty myös Fiatin henkilöautomallistossa ja Pininfarinan muotoilema ohjaamo poikkesi ulkonäöltään aikalaisistaan.

Suomessa nelivetotraktoreiden maatalouskäyttö alkoi yleistyä vasta 1970-luvun loppupuolella, sitä ennen nelivetoa käyttivät pääasiassa urakoitsijat. Nelivedon edut olivat kiistattomat, mutta kallis hinta ja suuri kääntösäde rajoittivat sen yleistymistä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää