Koneklassikot

Kierros Gårdskullan, Jaskarin ja Kovelan museoissa tutustumassa kolmeen mahtavaan konekokoelmaan

Varhaisimmat keräilijät aloittivat suomalaiseen maatalouskonehistoriaan liittyneen kaluston tallentamisen yli 40 vuotta sitten. Nämä veteraanikoneharrastuksen edelläkävijät saivat myöhemmin seurakseen suuren joukon samanlaisia "traktorilöylyn lyömiä", minkä tuloksena tänne on perustettu monta laajaa konemuseota ja järjestetty kymmeniä tapahtumia. Kävimme tutustumassa kolmeen vanhimpaan, tunnetuimpaan ja suurimpaan konekokoelmaan Siuntiossa, Nurmossa ja Nummi-Pusulassa.
Kimmo Kotta
Carl-Erik Rehnbergin 1982 perustama Gårdskullan maatalousmuseo käsittää nykyisellään noin 15 000 esinettä, joista traktoreita on hieman yli 100 kappaletta. Suurin osa kalustosta on tässä vuonna 1988 rakennetussa ja sen jälkeen pariin otteeseen laajennetussa varsinaisessa museorakennuksessa. Monipuoliset kokoelmat kattavat jokseenkin kaiken, mikä on liittynyt maalaiselämään 1900-luvun aikana.

Vanhoilla traktoreilla ja muilla maatalouskoneilla ei takavuosina nähty olevan minkäänlaista historiallista arvoa. Etenkin sota-aikaan ja sitä seuranneella jälleenrakennuskaudella romutettiin monta harvinaista laitetta. Viimeistään tuolloin hävisivät enimmät ennen 1920-luvun puoliväliä valmistuneet traktorit.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää