Koneklassikot
Valmet Terra

Valmet Terra 865B ja 865BM -maastotraktorit – kotimaista maastokelpoisuutta 50 vuoden takaa

Valmet aloitti runko-ohjatun nelivetoisen maastotraktorinsa kehittämisen 1960-luvun alkupuolella. Ensimmäinen versio oli amerikkalaistyylinen "skidderi", eli juontotraktori, joka kuitenkin meni muodista muutamassa vuodessa. Vuosikymmenen lopulla sen pohjalta työstettiin kuormaakantava metsätraktori ja armeijaa varten sotilasmalli. Kaikilla oli yhteinen lisänimi Terra. Saimme harvinaisen mahdollisuuden juonto-Terran ja armeija-Terran vertailuun.
Kimmo Kotta
Valmetin ensimmäinen 361D:n osista koottu runko-ohjattu 4-vetoinen juontotraktori valmistui v.1963, myöhemmin siitä tehtiin pari prototyyppiä armeijalle. Kaksi vuotta myöhemmin moottori vaihtui 80 hv:n neloseen ja voimansiirto-osat 565:n palikoihin. Uudistetun mallin tyyppi oli Valmet Terra 865B. Vuosikymmenen lopulla myös armeijaversio Terra 865 BM sai lopulliset muotonsa. Moottori oli sama kuin siviili-Terrassa ja 900-Valmetissa, josta lainattiin myös voimansiirron komponentit.

Metsistä eläneen ja yhäkin elävän Suomen puukuljetukset kannolta välivarastoon tehtiin 60 vuotta sitten 92-prosenttisesti hevosilla. Loput ajettiin ketjuilla tai puoliteloilla varustetuilla maataloustraktoreilla, joita oli alettu hyödyntää metsäajoissa 1950-luvun alkupuolelta lähtien. Muutamat merkit soveltuivat metsään huomattavasti muita paremmin, mutta niissäkin oli puutteensa: maavaraa rajallisesti ja voimansiirto lujilla.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää