Koneklassikot

Brittikuormureiden aikakausi, osa 1: Kun suurin osa kuorma-autoista tuli Englannista

Austin, Dodge, Bedford, Fargo ja Ford olivat yleisimpiä kuorma-automerkkejä Suomessa parin vuosikymmenen ajan. Yhteistä näille oli se, että suurin osa niistä valmistettiin Englannissa.
Valmistaja
Chryslerin Englannissa valmistamien kuorma-autojen merkin loppuun lisättiin sana Kew, esimerkiksi Dodge Kew. Nimen jälkimmäinen osa johtui siitä, että tehdas oli aikoinaan rakennettu Kewiin, Lontoon esikaupunkialueelle. Samat autot voitiin nimetä myös Fargoiksi tai Desotoiksi. Fargo Kewistä tuli Suomessa myyntiin uusi malli vuonna 1956. Fargon maahantuontia hoiti 1950-luvulla Oy Laatuvaunu Ab.

Ennen sotia Suomen kuorma-autokanta koostui pääasiassa USA:ssa valmistetuista autoista. Tilanne muuttui täysin sodan päätyttyä. Lähes kaikki 1940-luvun lopussa Suomeen tuodut uudet kuorma-autot olivat englantilaisia.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää