Koneklassikot
Leyland 2100

Leyland 2100 -traktorit olivat 1970-luvun suosituimpia 6-sylinterisiä traktoreita – "Bathgaten voimanpesä" lähemmässä tarkastelussa

Keskon maahantuomat Leyland-mallit 285 ja 2100 olivat 1970-luvun suosituimpia 6-sylinterisiä traktoreita. Huomattavasti tehokkaampien moottoreiden lisäksi ne poikkesivat tekniikaltaankin pienemmistä Leyland-malleista, ainoa jäänne Nuffield-kaudelta oli 10-nopeuksinen vaihteisto ja parikytkin. Pääsimme tutustumaan lähemmin suurimpaan ja monen mielestä 1970-luvun parhaimpaan Leyland-traktoriin.
Kevättalvella 1973 saataville tulleen uuden Leyland-malliston tehokkain traktori 2100 luokiteltiin 115 SAE-hevosvoiman ja vajaan 4 tonnin painon perusteella suurtraktoriksi, joilla oli tuolloin hyvin rajalliset markkinat. Ennätysvuotena 1976 myytiin 1042 Leylandia, joista 2100:n osuus oli 34 kappaletta. Tätä ja parikymmentä hevosvoimaa miedompaa rinnakkaismallia 285 ostettiin sikäli paljon, että Leyland oli 1970-luvun eniten myyty 6-sylinterinen, kokonaismäärä on tiettävästi jossain 200 tienoilla.

Jokaisella 50 vuotta sitten maahantuodulla 12 traktorimerkillä taitaa olla ainakin omat facebook-sivut – monella peräti oma merkkikerho nettifoorumeineen, joilla käydään ajoittain vilkastakin keskustelua. Eri merkkien keskinäisestä paremmuudesta on varmasti väitelty Suomen ensimmäisistä traktoreista lähtien, eikä loppujulkilausumaa päästä antamaan koskaan.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää