Koneklassikot

Nimiä konemerkkien takana: Daniel Massey ja Alanson Harris

Kahden kanadalaisen maatalouskonevalmistajan yhteenliittymästä kehittyi lyhyessä ajassa maailmanlaajuinen jättiyritys, jonka valikoimassa oli kone kaikkiin maatalouden tarpeisiin. Fuusion molemmat osapuolet, Massey Manufacturing Co. ja A.Harris, Son & Co., aloittivat mittavamman toimintansa sadonkorjuukoneilla, jotka olivat pääroolissa myös uudessa yhteisyrityksessä.
Valmistaja
Vuonna 1891 fuusion kautta muodostettu Massey-Harris Co. Ltd. oli Pohjois-Amerikan suurimpia maatalouskonevalmistajia. Jättiyhtymän erikoisalaa olivat heinän- ja viljankorjuukoneet, mutta ohjelmaan kuuluivat jokseenkin kaikki maatalouteen liittyneet laitteet. Myöhemmin Massey-Harrikseen liitettiin vielä lukuisia konevalmistajia, joista tunnetuimpia olivat USA:n puolella toimineet Johnston ja Wallis, australialainen Sunshine ja englantilais-amerikkalainen Ferguson.

Vermontin Windsorissa vuonna 1799 syntyneen Daniel Masseyn perhe muutti heti 1800 luvun alussa Kanadan Ontarioon, minne raivattiin 200 eekkerin (80,8 ha) verran peltoa. Daniel oli heti jaloille noustuaan isänsä mukana kaikissa tilan töissä. Kanadan ja USA:n rajalla oli pahoja kahakoita, minkä vuoksi Daniel Massey Senior kutsuttiin pitkäksi aikaa armeijaan, jolloin tilanpito jäi 13 vuotiaan Daniel Massey Juniorin harteille. Oman viljelyuransa hän aloitti 19 vuotiaana, aluksi vuokraviljelijänä, mutta pari vuotta myöhemmin omaa peltoa oli jo 200 eekkeriä. Värväämällä avukseen irlantilaisia ja skottilaisia maahanmuuttajia hän sai seuraavan 12 vuoden aikana raivattua vajaan 500 hehtaarin alueen.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää