Koneklassikot

The Newark Vintage Tractor & Heritage Show 2019, osa 2: Sinisiä erikoisuuksia

Vaikka Newarkin marraskuisen traktorinäyttelyn teemana olivat Internationalit, David Brownit ja Caset, löytyi halleista Fordsoneita, Fordeja ja niiden pohjalta tehtyjä erikoismalleja yhtä paljon kuin mainittuja teemamerkkejä yhteensä. Seuraavassa joitakin ajatuksia ja otoksia tapahtuman Fordson- ja Ford-pohjaisista pikkumerkeistä, joista osa on suomalaisille hyvinkin tuttuja.
Kimmo Kotta
Countyn varustama Highway Dexta on maantiekuljetuksiin tarkoitettu teollisuusmalli, jossa on nestekäyttöiset kaksoisrumpujarrut, joiden sisempiä kenkiä hallitaan mekaanisesti käsijarruvivulla ja ulompia hydraulisesti polkimella. Muita erikoisvarusteita ovat jalkakaasu, leveät lokasuojat, nopeusmittari, vetokoukku ja puskuri, joka puuttuu kuvan liikenne-Dextasta. Nostolaitteen sai lisähintaan. Highway Dextoja tehtiin vuosina 1960–64.

Tuskin mitään muuta merkkiä on käytetty Euroopan puolella yhtä runsaasti erikoistraktoreiden ja -työkoneiden alustoina kuin Fordsonia ja vuoden 1965 jälkeen Fordia. Englannissa oli 1960-luvulla hyvinkin kymmenkunta yritystä, jotka muuntelivat etenkin Super Majoreita ja 5000-Fordeja uuteen uskoon ja markkinoivat niitä omilla merkeillään. Useimmilla vuosituotanto rajoittui korkeintaan muutamiin satoihin traktoreihin vuodessa, mutta mittavimpaan tehtailuun yltäneen Countyn linjalta tuli 1970-luvun alussa yhtä paljon traktoreita kuin Valmetin Suolahden tehtaalta. On kyllä syytä huomioida, että County vain varusteli Fordilta ostettuja aihioita, Valmet teki kokonaisia traktoreita.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää