Koneklassikot

Harppaus uuteen traktorikauteen – Suomi jäi vuosien 1939–41 aikana näistä koneuutuuksista osattomaksi

Maatalouden koneellistuminen saatiin 1930-luvun alun lamavuosien jälkeen uuteen vahvaan nousuun, ja vuosikymmenen päättyessä voitiin julistaa kokonaan uusi traktoriaikakausi alkaneeksi. Amerikkalaiset olivat tuolloin kehityksen kärjessä ja sieltä saneltiin myös tulevan tekniikan suuntaviivat. Suomeenkin odotettiin uusia nopeita kumipyörätraktoreita, leikkuupuimureita ja muita uuden ajan ihmeitä, mutta niitä saatiin vasta vuosia myöhemmin.
Valmistaja
Ford-Ferguson 9N oli aikansa modernein traktori, ensiesittelynsä se sai 29.6.1939. Painonsiirtojärjestelmällä varustettu hydraulinen nostolaite oli Fergusonin kehittämä, muusta tekniikasta vastasi Ford. Suomeen näitä päälle 20-hevosvoimaisia ja 1060-kiloisia traktoreita saatiin 20 kappaletta välirauhan aikaan, normaalioloissa tuontimäärät olisivat nousseet tuhansiin.

Traktorihistoriasta voidaan eritellä muutamia ajanjaksoja, jolloin tekniikkaan, ominaisuuksiin ja työtehoon on saatu merkittäviä parannuksia. Ensimmäiset 1900-luvun alun moottorivetäjät olivat kehitysasteella olevia protokoneita, eikä tilanteeseen tullut varteenotettavaa muutosta ennen seuraavan vuosikymmenen loppua. Tuolloin saataville tulleet amerikkalaiset Fordsonit ja Caset, sekä 1920-luvun puolella esitellyt Deeringit, John Deeret ja Hart-Parrit olivat aiempiin verrattuna jo melko luotettavia ja helppohoitoisia, mutta kovin monipuolisiin töihin ne eivät vielä pystyneet. Euroopassakin oli traktoriteollisuutta, mutta amerikkalaisten laatuun ja ominaisuuksiin oli matkaa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää