Koneklassikot
Roima, Temmes

Roima ja Temmes – raahelaiset kaivinkoneet

Temmes-kaivuri oli valmistusaikanaan alansa julkkis, mikä johtui sen ainutlaatuisesta patentoidusta toimintaperiaatteesta sekä huomattavan suuresta valmistusmäärästä. Sen sijaan samasta tehtaasta tulleet Roima-kaivinkoneet eivät saavuttaneet vastaavaa tunnettavuutta.
Raahe Oy
Temmes-kaivurin valmistus jatkui vuoteen 1965 asti. Kaivuria uudistettiin viimeisiin vuosiin saakka ja siitä tehtiin parannetut muunnokset Temmes Kymppi ja Temmes 65. Kympissä käytettiin kuvassa näkyvää hieman taitettua pääpuomia.

Temmes- ja Roima-kaivinkoneita valmisti Raahessa toiminut Raahe Oy. Näistä varsinkin Temmes on hyvin tunnettu Suomessa. Temmestä valmistettiin yli 1000 kappaletta reilun 10 vuoden aikana.

Roima-kaivinkoneet ovat jääneet vähiten tunnetuiksi suomalaisista kaivinkonemerkeistä. Syynä tähän on luultavasti se, että tuotanto loppui hyvin varhain jo 1960-luvun alussa. Kuitenkin noin 100 Roima-kaivinkonetta ehdittiin valmistaa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää