Koneklassikot

Stanadyne DB-jakajapumppu on lähes 70-vuotias dieseltekniikan klassikko

Stanadyne (aikaisemmin Roosa Master) on tunnettu jakajapumppujen valmistaja. Sen tuotteita on käytetty monen tyyppisissä dieselmoottoreissa: Valtran, John Deeren, Caterpillarin ja Cumminsin traktori- ja työkonemoottoreissa kuin myös General Motorsin valmistamissa V8-autodieseleissä.
Valmistaja
Pumpun osat: 1) Käyttöakseli 2) Keskipakosäätäjän paino 3) Keskipakosäätäjän palautusjousi 4) Pysäytinsolenoidi 5) Ylivuotoventtiili (kammiopaineen säätö) 6) Polttoaineen annosteluventtiili 7) Nokkiin koskettava rulla 8) Polttoaineen jakopää 9) Paineensäätöventtiili 10) Välipainepumppu (esisyöttöpumppu) 11) Pyörijä (roottori) 12) Syöttöventtiili 13) Nokkarengas 14) Automaattinen ennakon säätö 15) Keskipakosäätäjän levy 16) Mäntä (kuvassa kaksi kappaletta)

Roosa Master DB-ruiskutuspumppu tuli myyntiin 1952. Sen pääasiallinen kehittäjä oli amerikkalainen Vernon D. Roosa. Pumpun suunnittelulähtökohtana oli mahdollisimman yksinkertainen rakenne ja sitä kautta saavutettu edullinen hinta ja suuri käyttövarmuus. Nykyisin tämä pumppu tunnetaan Stanadynen nimellä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää