Koneklassikot

Kangasalan tiekonehistoriallinen kokoelma - Mobilian tiekoneet

Tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo Mobilia hoitaa varsin mittavaa maarakennusalan konekokoelmaa. Kokoelma perustuu Museoviraston kanssa sovittuun tallennusvastuuseen, missä Mobilian vastuualue on tienrakennus ja -hoito.
Jussi Laukkanen
TVH:n Kajaanin tiepiirin käytössä ollut Caterpillar D8 on yksi 60-luvulla Maailmanpankin lainarahan avulla hankituista koneista. Kone on siirretty omin voimin nykyiseen säilytyspaikkaan hallin nurkassa. Nyt se ei ole liikkunut pariin vuosikymmeneen, sillä koneen liikuttelu ahtaassa varastossa olisi erittäin vaikeaa.

Mobilian tieliikennehistorialliset kokoelmat muodostuvat Mobilian museosäätiön omasta kokoelmasta sekä sen palvelusopimuksilla hoitamista kokoelmista. Näitä ovat muun muassa Liikennevirastosta, Postimuseolta, Rautatiemuseolta, Sisäasiainministeriön poliisiosastolta, Helsingin kaupunginmuseolta, ja Radio- ja tv-museolta tulleet kokoelmat. Kaikkiaan Mobilia hallinnoi omien kokoelmiensa lisäksi 20 yhteisön materiaaleja.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää