Koneklassikot
John Deere Lanz

Koneviestin arkistosta KV 10/1960: John Deere-Lanz – uusi traktori – uusi muoto

Sata vuotta hiljattain täyttäneeltä Lanz-tehtailta on tullut markkinoille hyvin uudenaikaisesti muotoiltu maataloustraktori, amerikkalaisen John Deere -yhtymän tehtyä taloudellisen sopimuksen saksalaisen Lanz-yhtymän kanssa, on kehitetty traktori, jonka pitäisi täyttää nykyaikaiselle traktorille asetettavat teknilliset ominaisuudet.Molemmat yhtiöt ovat tunnettuja nimiä maatalouskoneiden valmistajien lukuisassa joukossa, joten ei ole ihme, jos jo ennakolta täällä tunnetaan tiettyä mielenkiintoa näitä uusia tulokkaita kohtaan.
Koneviestin arkisto
John Deere esitteli viimeiset makaavalla kaksisylinterisellä moottorilla varustetut mallit 1956. Malliston uusimiseen oli John Deerellä varauduttu. Kaikessa hiljaisuudessa oli kehitelty uusi ”tonnisarja”, jolla kohautettiin traktorimaailmaa 1960. Tähän uuteen mallisarjaan kuuluivat nelisylinteriset 1010, 2010, 3010 ja ensimmäinen kuusisylinterinen John Deere 4010. Tällä mallistolla John Deere tavoitti kerralla muiden traktorivalmistajien jo saavuttaman etumatkan. Pekka Myyry Koneviestissä 19/1960

Vaikka tehtailla on monivuotinen kokemus, ei näitä ”John Deere Lanz” -traktoreita ole laskettu markkinoille suoraan piirustuslaudalta. Sarjavalmistusta on edeltänyt pitkä kokeiden ja suunnittelun merkeissä kulunut aika, jonka tuloksena on syntynyt kaksi mallia, nimittäin pienempi ”300”, jonka moottorin teho on 31 SAE hv ja suurempi malli ”500”, jonka tehoksi ilmoitetaan 40 SAE hv.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää