Koneklassikot

Traktorin kytkimen huoltotoimet ja säätäminen – näin pidennät kytkimen ikää

Pitämällä kytkinvivusto oikeassa säädössä ja hoitamalla kytkimen muut huollot säännöllisesti voi saada kytkimelle enemmän ikää eikä hankalaan kytkinremonttiin tule tarvetta liian usein.
Tapio Vesterinen
Valmet 305 -traktorin kytkinpolkimen vapaaliikkeen tulee olla 20–25 mm. Voimanoton kytkinvivun vapaaliikkeen tulee olla 30–40 mm. Molemmat pitää tarkastaa 400 tunnin välein.

Mekaaninen kytkin toimii aina samalla periaatteella, oli kysymys autosta, traktorista tai mistä tahansa koneesta, jossa tehoa on kymmenistä hevosvoimista muutamaan sataan. Kytkin muodostuu moottorin ja vaihteiston akseleiden mukana pyörivistä teräspinnoista, joiden kautta voima siirtyy moottorilta vaihteistoon. Teräspintojen välissä on kitkamateriaalista tehty kytkinlevy. Voima siis välittyy aina kitkan avulla.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää